Пилотът на учебния самолет е бил в зона, изискваща летателен

...
Пилотът на учебния самолет е бил в зона, изискваща летателен
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Вдигнахме изтребителите за малкия самолет по заповед на НАТО

Пилотът на образователния аероплан е бил в зона, изискваща летателен проект и транспондери. Това съобщи военният министър в оставка Драгомир Заков пред публицисти в Министерството на защитата откакто стана ясно, че през вчерашния ден са вдигнати изтребители, тъй като аероплан без транспондери е летял над Свищов.

Командването на НАТО е подало сигнал към българското Военновъздушни сили за прехванатия дребен аероплан край Свищов .

Той посочи, че това е общоприета процедура в границите на НАТО. " Нашето въздушно пространство е част от интегрираното пространство на НАТО - по тази причина няма по какъв начин да се лети в него, без да се съблюдават разпоредбите ", съобщи Заков.
 Военновъздушни сили прехвана самолет-нарушител в региона на Свищов
Военновъздушни сили прехвана самолет-нарушител в региона на Свищов

Без полетен проект и без включен код на транспондера

По думите му нашите изтребители са били вдигнати по сигнал от центъра на командването на НАТО . Това значи, че самолетът е правил дейности, които центърът на НАТО е възприел като евентуален риск ", разгласи военният министър в оставка.

След получения сигнал повдигането на изтребители е било наложително. " Пилотът е открил образна връзка. Опитал е радиовръзка, само че не е получил отговор . Самолетът е кацнал до село Бохот. Очевидно става дума за подготвителен полет. Очевидно става дума за неспазване на разпоредбите и би трябвало да се понесат следствията ", акцентира военният министър.
 Собственикът на летище Бохот: Приземеният от Военновъздушни сили аероплан е образователен
Собственикът на летище Бохот: Приземеният от Военновъздушни сили аероплан е образователен

Ситуацията е комична, тъй като машината не е длъжна да включва транспондер

" Трябва да се съблюдават разпоредбите. Моят зов към всички авиоклубове в страната е да съблюдават разпоредбите и да бъдат изключително деликатни, на фона на актуалната интернационална конюнктура. Не бива да се стига до сходни обстановки, в които да се постанова да се харчи запас на военновъздушните сили за сходни интервенции ", акцентира Заков.
 Малък аероплан извършител от Унгария кацна у нас
Малък аероплан извършител от Унгария кацна у нас

Прелетял, съпровождан от изтребители, през Сърбия и Румъния

Припомняме, че на страната, като подвигна на крайник военновъздушните ни сили. Този аероплан беше минал през въздушното пространство на няколко страни, само че управляващите увериха,. Самолетът бе открит зарязан на недействащото все още летище в Буховци, на територията на област Търговище. Националната следствена работа пое следствието на случая, само че до този миг няма информация за разкрития.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР