Пилотът на самолета, прехванат и приземен от ВВС в сряда

...
Пилотът на самолета, прехванат и приземен от ВВС в сряда
Коментари Харесай

Пилотът на приземения самолет: Нямам представа защо бях прехванат, навярно досадна грешка

Пилотът на самолета, прехванат и партерен от Военновъздушни сили в сряда - Валери Илиев, дефинира случая като досадна неточност. Мъжът е инструктор от частна школа за летци в село Бохот.

„ Нямам визия за какво бях прехванат. При осъществяване на учебно-тренировъчен полет през вчерашния ден към 16.00 ч., заради механически проблеми в радиостанцията, се качих на самолета, с цел да го тествам. Не съм ходил до Свищов, а изпълних задача на към 20 км от летището в Бохот, след което бях прехванат от аероплан на Военновъздушни сили ", описа в ефира на Нова Илиев.

Припомняме, че в сряда към 17.42 ч. дежурните сили и средства от състава на Военновъздушни сили са били приведени в деяние за осъществяване на задача „ Air Policing “ по аероплан извършител.

Според източници на NOVA водачът трябвало е да съобщи полета си нa военното летище в Долна Митрополия, само че не го е направил.

По думите му вчерашното осъществяване е било " недобро ". „ Не съм извършител, информацията не се дава от България, а от командването на НАТО. В авиацията съществува пространство G - сегмент от въздушното пространство до избрана височина, в която всеки един притежател на летателно средство може да извършва полети, без да се обажда на който и да било. Аз постоянно се обаждам. Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за суматоха ", безапелационен бе Илиев.

Той добави, че след прехващането на място са пристигнали представители на всички вероятни служби. " Бях отведен в полицията и арестуван. Снеха ми показания. Ще предявя претенции. Това нарушава свободата ми и петни името ми ", съобщи той.

„ В региона на град Плевен задачата беше открита образно, опозната и съпроводена, до момента в който кацна на летище Бохот. Самолетът изтребител остава в региона известно време, с цел да бъдат осведомени съответните органи на земята и да се работи нататък”, изясни Николай Русев, пълководец на авиобаза " Граф Игнатиево ".

Не е имало опити за бойкот и водачът се е подчинил на командите на бойния изтребител, посочи генералът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР