Пилотът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов стана пръв в третия

...
Пилотът на „Мегапорт Рейсинг“ Мирослав Ангелов стана пръв в третия
Коментари Харесай

Мирослав Ангелов спечели гимкхана Твърдица 2020


Пилотът на „ Мегапорт Рейсинг “ Мирослав Ангелов стана пръв в третия и заключителен кръг от националния шампионат по гимхана, който се организира на картинг писта „ Тодор Славов “ в Твърдица. В конкуренцията участваха 20 декларирани автомобила, които минаха сполучливо и през техническия обзор преди надпреварата, състоящо се от три манша. Първият и третият на трасе с дължина 840 м, а вторият 730 м. Именно по време на него на пистата заваля лек дъжд, който последователно се усилваше и даде на водачите спомагателна опция да покажат уменията си.

Състезанията от категорията гимкхана съставляват майсторство ръководство по тъкмо несъмнено трасе с извършване на детайли, а неправилното минаване коства доста като наказателни точки. Докато бутната гума коства 2 сек, които доста мъчно могат да бъдат избити в границите на едната обиколка, пропуснат детайл коства на водача цели 60 сек. Затова и концентрацията тук е измежду най-високите в моторните спортове.

Дисциплината бе развита на международно равнище в последното десетилетие от американеца Кен Блок, който всяка година събира най-хубавите водачи на планетата, с цел да премерят сили. Категорията е доста атрактивна, тъй като дава на публиката опция да следи цялото съревнование. Заради пандемията от ковид в Твърдица обаче аудитория липсваше, а всички водачи и уредниците прецизно съблюдаваха разпоредбите и наредбите на Министерство на здравеопазването.

Със своята Skoda Fabia R5 Evo Мирослав Ангелов съумя да премине трите манша с общо време 3:47,82 мин и събра 30 т. Ангелов бе най-бърз във всички три манша от надпреварата и кара със сликове, като на мокрото трасе постави по-мека примес.

„ Предложих на водачите уредниците да карам отвън формалното класиране, тъй като не се боря за този шампионат и не желаех несъзнателно да вземам участие в борбата за купите в гимкхана, само че те пожелаха да се състезавам паралелно с тях. Дойдох в Твърдица, тъй като този вид надпревари са доста технични и са добра подготовка за ралитата. Тук се внимава да не се удари гума, а при ралитата на нейно място има камък, бордюр или дупка, тъй че съм удовлетворен, че прекосих чисто и без наказателни точки. Също по този начин за участниците мисля, че е забавно да видят държанието на професионален състезателен автомобил като Skoda Fabia R5 Evo. Изненадвам се, че и други рали водачи не вземат участие в тази дисциплинираност, тъй като става огромно шоу “, разяснява Ангелов.

След него в генералното класиране втори е Мартин Николов с Renault Clio с 24 т. и 4:18,59 мин от модифицирания клас. На трето място е Цветомир Русев със Suzuki Swift, който стана пръв при стоковите коли с време 4:19,71 мин и 30 т. Втори след него в този клас е Данаил Русев със същия автомобил и общо 4:22,28 мин и 24 т., а трети е Иван Ангелов с VW Polo с 21 т. и 4:26 мин. В модифицирания клас трети стана Калин Стефанов с Peugeot 206 и време 4:20,45 мин.

В генералното класиране при дамите най-бърза бе Илина Монева със Citroen Saxo, която мина трите манша за 4:58,99 мин и събра 30 точки. Втора остана Петя Генчева с VW Lupo с 5:04,19 мин и 24 точки, само че с 2 наказателни секунди от първия манш. Трета при дамите е Теодора Иванова със Citroen Saxo с 5:13,53 мин и 21 т. Трите дами се състезават в класа на модифицираните коли, а на четвърто място и първа при стоковите коли е Мария Русева с VW Polo – с общо време 5,37,15 мин и 19 т., само че и наказателни 1,02 мин.

При тимовете най-вече точки – 30, събра НТ Рейсинг с водачи Цветомир Русев и Данаил Русев, следвани от АСК Етър Рейсинг с Калин Стефанов и Иван Ангелов с 24 т. На трето място е Вромос – 21 т., с водачи Мартин Николов и Георги Кирязов. А купа Тодор Славов за най-атрактивен водач получи Марин Калчев с Trabant 601.

В паузата шоу с картинг по същото трасе на колите направиха деца на възраст от 8 до 12 година При тях с изключение на техническо осъществяване на детайлите се наложи и да стопират на знак на пешеходна пътека. Кристиян Зинков, Любомир Леонов, Ивайла Гьошева, Калоян Гьошев, Иван Леонов и Кристиан Киров получиха специфични грамоти за присъединяване от уредниците.

Motorsport Academy има упоритостта да трансформира надпреварата в обичайно и има подготвеност за ново съревнование от шампионата през 2021 година

Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР