Пилотът на Макларън Ландо Норис победи световния шампион Макс Ферстапен

...
Пилотът на Макларън Ландо Норис победи световния шампион Макс Ферстапен
Коментари Харесай

Ландо Норис с Макларън постигна първа победа в кариерата си във Формула 1 след триумф в Маями

Пилотът на " Макларън " Ландо Норис победи международния първенец Макс Ферстапен с " Ред Бул ", с цел да завоюва първата победа в кариерата си във Формула 1 в Гран При на Маями.

" Крайно време, а?! Какво съревнование. Измина доста време, само че най-сетне съумях да го направя за моя тим ", сподели спечелилият, за който това беше старт номер 110 в този спорт.

Норис направи страховит рестарт и се оправи с офанзивите на Вестапен след интервал с автомобил за сигурност. Той финишира за 1:30:49,876 часа. Нидерландецът трябваше да се задоволи с второто място, на 7.612 секунди зад Норис, до момента в който Шарл Льоклер с " Ферари " се подреди трети на 9.920 секунди.

" Печелиш, губиш, всички сме привикнали с това в надпреварите. Днес беше просто сложен ден. Радвам се за Ландо, измина доста време и няма да му е последната победа. Днес той я заслужава ", сподели Вестапен.

Последната победа на Норис е от началото на сезон 2018 във Формула 2 в Бахрейн. За Макларън това беше първи успех от Монца 2021, когато Даниел Рикардо стана първенец.

" Беше дълго съревнование, целият уикенд беше добър с някои дребни спънки по пътя ", добави Норис.

Вестапен започва съвършено от полпозишън, до момента в който Льоклер на второ място загуби позиции от съотборника си Карлос Сайнс и Серхио Перес (Мексико) с другия " Ред Бул ".

В 22-ата обиколка Вестапен излезе от пистата и се удари в дирек на шикана на завой 14-15. Затова се наложи влизането на виртуална кола за сигурност за къс интервал, след което нидерландецът излезе в бокса и се върна на пистата четвърти. Световният първенец съумя да стигне още веднъж до второто място зад Норис, който продължаваше да води, когато още веднъж имаше автомобил за сигурност, откакто Логан Сарджънт от " Уилямс " завърши домашното съревнование след злополука с водача на " Хаас " Кевин Магнусен.

В 30-ата обиколка Норис влезе в бокса при кола за сигурност, което му разреши да резервира водачеството си. След това английският водач имаше приказен рестарт, с цел да се натрупа преднина пред Вестапен. Той продължи да усилва преимуществото си пред водача на " Ред Бул ", който не съумя да го настигне.

Сайнс и Перес финишираха надлежно четвърти и пети, следвани от Люис Хамилтън с " Мерцедес " и Юки Цунода с " Visa RB ". Джордж Ръсел с втория " Мерцедес ", Фернандо Алонсо с " Астън Мартин " и Естебан Окон с " Алпин " приключиха топ 10.

Макс Вестапен завоюва четири от предходните пет надпревари и оглавява класирането при водачите със 136 точки, до момента в който преследва четвърта поредна купа. Той ще се опита да възвърне статуквото по време на Гран При Емилия Романя в Италия на 19 май.


Втори е Серхио Перес със 101 точки, а трети се подрежда Шарл Льоклер с 98 точки.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР