Пилетата са може би най-универсалните животни в света. Независимо дали

...
Пилетата са може би най-универсалните животни в света. Независимо дали
Коментари Харесай

Колко дълго живеят пилетата

Пилетата са може би най-универсалните животни в света. Независимо дали ги отглеждате в задния си двор, дали им се наслаждавате на маса, или просто се радвате, че споделяте планетата с животно, което има порода с напълно черни кости, пилетата са по едно и също време потребни и занимателни.

Но какъв брой дълго живеят те? Нека научим.

Повечето модерни домашни пилета (Gallus gallus domesticus) са еволюирали от банкивската кокошка (Gallus gallus) от Югоизточна Азия преди към 10 000 години. Тези птици от джунглата са доста по-малки от актуалните пилета и имат типична дълготрайност на живота от към 10-30 години, написа уеб сайтът Animalia.

 Red jungle fowl

Банкивска кокошка

Има спорни данни за това какъв брой дълго би трябвало живее средностатистическото пиле, което се отглежда като домакински любим. Университетът на Уисконсин-Медисън допуска, че кокошките ще живеят 6-8 години в задния ви двор, до момента в който Purina Mills допуска сред 8 и 10 години. Смята се, че оптималната дълготрайност на живота в плен е 30 години, макар че сред 15 и 20 години се счита за по-консервативна оценка за оптималната възраст, съгласно AnAge.

Според Compassion In World Farming бройлерите – пилета, отглеждани за месо – могат да бъдат заклани, преди да навършат 6 седмици. Уебсайтът Animal Aid пък показва, че тези пилета могат да имат дълготрайност на живота към шест години.

Първият притежател на купата „ Най-старо пиле в света “ е Матилда, пиле от породата Ред Пайл, което е било част от представлението на фокусника Кийт Бартън. След като се появява по националната телевизия на 14-годишна възраст, Матилда доживява до 16 години. Според върховете на Гинес най-старото пиле в историята е американско диво пиле, наречено Муфи, което доживява до 23 години и 152 дни и умира в Съединени американски щати през ноември 2011 година Доскоро най-възрастната жива птица в света беше Пинът, който обаче умря малко след върха на Мъфи – на 21 години и 238 дни на Коледа през 2023 година

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР