Пикът на заразата се чака в края на месеца, каза

...
Пикът на заразата се чака в края на месеца, каза
Коментари Харесай

Помагат ли инхалациите при коронавирус

Пикът на болестта се чака в края на месеца, сподели шефът на Националният център за заразни и паразитни заболявания
Помагат ли инхалациите при ковид? Те са едно положително средство за подсилване на дихателната система, когато има потребност да се прави, сподели  пред бТВ шефът на Националният център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, зам.-председател на Националния действен щаб за битка със болестта. Когато си здрав, не кашляш, нямаш храчки, нямаш потребност от инхалация, имаш потребност от проветряване, добави професорът.

Пикът на болестта от ковид се чака в края на месеца, заяви още проф. Кантарджиев. И разкри, че има наклонност към увеличение на възрастта на инфектираните, които демонстрират тежки признаци. Докато в началото болните са били младежи, завръщащи се от почивки в чужбина, в този момент възрастовата граница се повишава.

„ Това е заболяване с доста необятни възрастови граници. Всички би трябвало да съблюдават ограниченията ", безапелационен бе проф. Кантарджиев, който приканва за общи старания, с цел да запазим здравето си, както и това на нашите близки. Той не скри, че е последовател на по-строгите ограничения.

" Който е въвел ограниченията по-рано, пикът на болестта при него ще бъде със 70% по-нисък. Ако си изпуснал да го направиш преди епидемиологичното разпространяване, доста мъчно ще ги въведеш ", изясни Кантарджиев.

На фона на останалите страни по света " мисля, че вървим доста добре ", съобщи шефът на Националният център за заразни и паразитни заболявания, който е признателен, че политиците се вслушват в препоръките на Националния действен щаб. " Критерий за това е по този начин нареченото време за удвояване на случаите. В нашата страна случаите сега се усилват. Вече на 7-8 ден се удвоява броят на болните. Колкото е по-дълъг този интервал на удвояване, значи са сработили ограниченията ", изясни Кантарджиев.   " Китай е страната, която потвърди, че ограниченията работят, в това число носенето на маски ", съобщи още професорът.

Проф. Кантарджиев разяснява и информацията, че ваксинираните с БЦЖ ваксина изкарват по-леко заболяването: " Отдавна е известно адювантното деяние на туберкулозните бактерии, което значи неспецифично увеличение на имунитета ".

В Националния център по заразни и паразитни заболявания са правили разбори на появилите се в последните дни информации, че ваксинираните с БЦЖ ваксина се заразяват по-трудно от ковид. Засега не можем да кажем, че БЦЖ-то изрично защищава, само че прекарваш по-леко болестта, съобщи проф. Кантарджиев и добави, че откровено се надява тази ваксина да има в действителност положителен резултат против ковид. Защото ние сме може би най-бецежираната нация в света, прилагаме имунизацията от 1920 година, сподели професорът. 

По въпроса по какъв начин да познаем признаците на ковид Тодор Кантарджиев изясни, че за разлика от грипа, при признаците на ковид водещи са болката в гърлото и раздразнение в носоглътката, съобщи Кантарджиев. Понякога болестта е съпроводено от хрема и постоянно от конюнктивит, в идващият стадий стартира кашлицата. Тежкият признак, при който се нуждаем от лекарска помощ, е затрудненото дишане. " Когато лигавиците станат сини и не ти доближава въздухът, това значи болнично лекуване ", съобщи шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания. Когато болен стигне до този етап, той наложително би трябвало да се обади, с цел да бъде взет с кола за спешна помощ и откаран в болница.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР