Пикът на заразата от коронавирус у нас се мести. Досега

...
Пикът на заразата от коронавирус у нас се мести. Досега
Коментари Харесай

Защо пикът на коронавируса се мести

Пикът на болестта от ковид у нас се мести. Досега специалистите от Националния действен щаб отпред с ген. Венцислав Мутафчийски  твърдяха, че най-страшно ще е по Великден. Сега обаче се чака това да стане в края на април. Прогнозата направи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев при визитата си във Враца. Той бе безапелационен, че спазването на наложените тежки ограничаващи противоепидемични ограничения са единственият потвърден метод да се удължи интервала на пик в заразяването.

Заповедта на министъра на опазването на здравето за анулация на някои ограничаващи ограничения, свързани с активността на кооперативните и фермерски пазари, не разхлабва наложените противоепидемични ограничения, наложени с изключителното състояние, съобщи професорът.

Ако бъдат спазвани всички посочени в заповедта ограничения при възобновяване на работата на пазарите, няма от какво да се опасяваме, безапелационен бе проф. Кантарджиев. Той означи, че някои селскостопански действия не търпят отсрочване, в случай че желаеме да сложим нещо на трапезата си след изключителното състояние.

Днес проф. Тодор Кантарджиев посети, дружно с кмета на Враца Калин Каменов, централния общински пазар във града. Местните управляващи приготвят от през днешния ден пазара, с цел да възвърне активността си в идващите дни, откакто бе затворен при започване на оповестеното изключително състояние в страната. След възобновяване на работата му на откритите търговски площи ще се продават разсад и различен посадъчен материал, както и пресни сезонни зеленчуци като салати и свеж зелен лук, лично произвеждане на фермери.

 

Проф. Кантарджиев сподели, че е удовлетворен от спазването на ограниченията за сигурност във Враца. Той предложи, при отварянето на пазара да се обърне внимание на еднопосочното придвижване на купувачите, спазването на отдалеченост и спомагателните ограничения за стерилизация и избягването на вторично заразяване на продукцията.

По-късно той се срещна с производители на разсад в селото Чирен и Девене.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР