Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през

...
Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през
Коментари Харесай

Кога се очаква пикът на грипа у нас

Пикът на грипа у нас се чака да бъде през януари. Това разяснява пред Нова телевизия Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания.

Същевременно стана ясно, че в България процентът на имунизирани е доста невисок. През 2018 година това са 0,02% от хората, демонстрират данните на Националния център за публично здраве и разбори. Според Евростат пък през 2016-та година едвам 0.2 % от хората над 65 години у нас са си поставили противогрипна ваксина.

За съпоставяне възрастните хора във Англия, употребили ваксина, са 70%, в Холандия са 68%, в Италия и Германия – 60%.

Страната ни е с най-голям дял на лекувани от респираторни болести - 3000 на всеки 100 000 души. С най-нисък са Гърция и Португалия - 500 на 100 000 души.

„ Процентът на имунизираните е смешно невисок. Тази година имунизациите свършиха още през октомври. След това бяха импортирани още 7000 ваксини. Доказано е, че имунизацията срещу грип прави две неща. Първо, съгласно американски учени, в случай че се ваксинираш, вероятността да се разболееш този сезон е 2 пъти по-малка ”, съобщи проф. Кантарджиев. Но посочи, че имунизацията не е 100-процентова отбрана.

Той добави, че противогрипната ваксина понижава вероятността да се разболееш от грип или ти оказва помощ да го изкараш по-леко.

„ Ваксините са две групи. Едните са с живи микроби, които би трябвало да се употребяват единствено при изцяло здрави деца. Другите са с елементи от микроби и са неведнъж по-безвредни. Има ваксини обаче, без които индивидът не може. Такива са за предотвратяване от детски паралич, дифтерия, тетанус, хепатит. Те са безусловно безвредни ”, сподели още проф. Кантарджиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР