Пикът на грипа ще бъде в края на януари или

...
Пикът на грипа ще бъде в края на януари или
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Грипът ни сваля за 2 часа

Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари, предвижда проф. Тодор Кантарджиев - някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. 

" През първата седмица на януари имаме 119 случая на заболели от грип на 10 хиляди население, т.е. на 100 души сега боледува 1 ", уточни той пред БНР. И изясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев чака гладко увеличение на случаите.

Тази година преобладаващият е грип вид А, който доста по-лесно се лекува с потвърдените антивирусни медикаменти, уточни той.

В предаването " Преди всички " експертът уточни кое е особено за тазгодишния грип: 

" От цялостно здраве те смъква за 2 часа - нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, мъчителна, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите ". 

Кантарджиев предизвести, че грипът има доста къс инкубационен интервал. По думите му сега са доста и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които предизвикват кашлица, хрема, болки в гърлото. 

" В момента Covid доста рядко протича тежко ", разяснява още проф. Кантарджиев. По думите му той няма да изчезне, само че последователно ще понижава.

Специалистът предвижда, че през март - април още веднъж ще има повишение на случаите. 

Той означи значимостта на филтъра на входа в детските градини. В момента най-вече боледуват децата до 4-годишна възраст, уточни проф. Кантарджиев. По думите му в последния месец имаме два пъти по-малко случаи на варицела спрямо декември 2022 година Той предложи да се постави ваксина на децата. " Има ли скарлатина, значи, че погрешно се лекуват инфекциите в педиатрията ", сподели още той.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР