Пикът на грипа най-вероятно ще бъде в края на януари

...
Пикът на грипа най-вероятно ще бъде в края на януари
Коментари Харесай

Пикът на грипа идва в края на януари

Пикът на грипа най-вероятно ще бъде в края на януари или първите 10 дни от февруари.

Това предвижда шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и епидемиолог проф. Тодор Кантарджиев пред " Фокус ".

По думите му за първата седмица на годината има по-малко случаи на регистрирани пациенти с прояви на грип, в сравнение с за същия интервал на предходната година. Грипът се демонстрира във всички възрастови групи, като рискът от затруднения е най-голям при старите хора, дребните деца и хората с избрани хронични болести.

Проф. Кантарджиев предложи да не се контактува с заболели, а повърхностите да се дезинфекцират. Той изясни, че когато вали сняг, няма превишаване на нормата на фини прахови частици и е добре да се проветрява.

" Най-чист е въздухът, когато вали сняг. Отваряйте колкото желаете прозорците ", изясни проф. Кантарджиев.

В България единствено в регионалните градове всяка година пораждат приблизително към 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни болести и грип, а в интервала на епидемиологичния напредък са преболедували не по-малко от 250 000 - 300 000 души.

Статистиката сочи, че към 40 000 души умират прибързано от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората над 65 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР