Пикът на Геминидите е на 14 декември, съобщи астрофизикът Пенчо

...
Пикът на Геминидите е на 14 декември, съобщи астрофизикът Пенчо
Коментари Харесай

На 14 декември! Гледаме 90 падащи звезди на час: Зрелищният метеорен поток иде от съзвездие Близнаци 


Пикът на Геминидите е на 14 декември, заяви астрофизикът Пенчо Маркишки
метеоритен дъжд - Гледаме 90 падащи звезди на час: Зрелищният метеорен поток иде от съзвездие Близнаци

Геминидите ни дават последния огромен късмет да зърнем падаща звезда и да си пожелаем нещо тъкмо преди Коледа. „ Пикът на метеорния поток ще бъде тази сряда. Тогава теоретично при идеални наблюдателни условия се чакат до 150 метеора на час, от които действително ще можем да зърнем към 90 “, разяснява пред „ Телеграф “ Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българска академия на науките и от катедра " Астрономия " при Софийския университет. За разлика от други потоци този може да се следи и по-рано – сред 18:30 и 20 часа. В България обаче се чака раздрана облачност, която тук-там може да скапе гледката към галактическото шоу. Другият фактор е Луната, чиято фаза (65% осветеност на диска) също ще утежни до някаква степен видимостта.

Максимум
„ За страдание за 2022 година максимумът на Геминиди ще настъпи денем за България – на 14 декември към 15 ч. Това значи, че най-близкото до максимума комфортно за нас наблюдателно време ще бъде вечерта на същата дата “, обясни Маркишки.

Метеорният поток е кръстен на посоката (радиантът), от където като че ли идва – съзвездието Близнаци (Гемини - от лат. ез.). Радиантът е покрай звездата Кастор над североизточния небосвод. „ Радиантът ще бъде забележим още към 18:30 ч., само че колкото по-високо се издига в по-късните часове, толкоз изискванията за наблюдаване кардинално ще се усъвършенстват “, увери родният академик.

Последен
Това е третият и финален високо натоварен метеорен поток за годината след Квадрантиди и Персеиди. Проявява се от 4 до 17 декември, когато Земята минава през метеорни роеве, оставяни от загадъчния метеорит 3200 Фаетон (3200 Phaethon). А на въпрос по кое време и в каква посока вероятността да забележим Геминиди е най-голяма, Маркишки отговори: „ Най-удобното време на 14 декември бих предложил към и след 20 часа, че радиантът на потока да се издигне малко повече над хоризонта. Метеорни потоци се следят най-добре надалеч от градските светлини - отвън града. Посоката няма значение. Много е публикувана неверната концепция, че би трябвало да се гледа безусловно към радианта на потока в Близнаци. Не е по този начин. Дори настрана от него има късмет да забележим " по-дълги " метеори (метеори с по-дълъг забележим път по небето) “, подсигурява Пенчо Маркишки.

Комети
Т. нар. падащи звезди са дребни парчета от комети и метеорити най-често с размерите от песъчинка до грахово зърно или орех. Щом навлязат в горните пластове на атмосферата те изгарят, оставяйки красива следа от ярка светлина. Последният за 2022 година метеорен поток ще бъде Урсиди. Той е с много ниска интензивност - едвам до 10 приблизително бързи метеора за час, а пикът му се чака на 22 декември.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР