Пикът на българската икономика все още предстои, като Брутния вътрешен

...
Пикът на българската икономика все още предстои, като Брутния вътрешен
Коментари Харесай

Ръст на БВП от 4.4% през тази година и 4.2 на сто през следващата, очакват анализаторите на УниКредит Булбанк

Пикът на българската стопанска система към момента следва, като Брутния вътрешен артикул (БВП)за този година ще се усили с 4.4%, а през 2019 година с 4.2 на 100. Такава прогноза дава икономическият екип на УниКредит Булбанк в най-новия си тримесечен разбор за стопанската система на Централна и Източна Европа,цитирани от Българска телеграфна агенция.

През 2017 година растежът на Брутният вътрешен продукт получи поддръжка от два съществени мотора - експорт и частно ползване. През тази и идната години, се чака към тях да се причислят и вложенията, на фона на сигнали, че след нескончаем интервал на застоялост те още веднъж набират инерция.

Икономистите на УниКредит Булбанк резервират прогнозата си за висок растеж на Брутният вътрешен продукт през тази година с аргумента, че забавянето през последното тримесечие на 2017 година се дължи на краткотрайни фактори. Според тях обществените и частните вложения ще наберат скорост след траял близо десетилетие интервал на уязвимост. Това ще усъвършенства структурата на Брутният вътрешен продукт и помогне растежът да стане по-устойчив.

Първите сигнали за възобновяване на вложенията се появиха още през предходната година, когато действителният им растеж на вложенията от 3.8 на 100 се оказа и най-силният резултат от 2008 година насам. Изчисленията на икономистите на банката демонстрират, че това покачване на фона на стагниращи или даже спадащи вложения на обществения бранш значи, че вложенията на частния бранш са се повишили с към 7% на годишна база, в действително изражение.

Очакванията на икономистите на УниКредит Булбанк са високият растеж на заплатите да продължи, с приближаването на стопанската система до цялостна претовареност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР