Пик на грипната епидемия отново се очаква в края на

...
Пик на грипната епидемия отново се очаква в края на
Коментари Харесай

Пик на грипната епидемия се очаква края на януари

Пик на грипната зараза още веднъж се чака в края на януари или началото на февруари. Това разгласи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев пред бТВ. В момента нито у нас, нито в Европа има грип, в края на ноември ще има обособени случаи, добави той.

За слагане на противогрипна ваксина не е късно. Подходящ е целият интервал от последното тримесечие на годината, сподели епидемиологът. Препоръчително е имунизациите да се слагат 21-11 дни преди срещата с вируса, тъй като за това време се построява имунитет. Безплатните ваксини за пенсионери към момента не се доставени, чакат се при започване на ноември, разгласи Кунчев. Причината за забавянето е, че в международен мащаб има дефицит на противогрипни ваксини и те би трябвало да се поръчват доста рано, а договорът за тези е подписан през септември.

За тази година ще бъдат обезпечени безвъзмездни ваксини за 10% от хората над 65- годишна възраст. Ако всички импортирани ваксини, който ще са два пъти повече от предишни години, бъдат употребявани, ще преговаряме за повече средства, изясни основният държавен здравен контрольор. Безплатните ще бъдат сложени на тези, които най-вече се нуждаят от модицинска позиция по преценка на персоналните лекари, посочи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР