Пигмей от Конго позира в клетката на маймуните в БронксЕдна

...
Пигмей от Конго позира в клетката на маймуните в БронксЕдна
Коментари Харесай

168 часа: Зоопарковете с хора - срам за човечеството

Пигмей от Конго театралничи в клетката на маймуните в Бронкс

Една от най-срамните страници от историята на расизма е основаването на зоопаркове с човешки същества в тях. Абсурдното е, че това събитие се появява в най-развитите страни и се оправдава с " научни причини ".

През втората половина на ХІХ век, повлияни от така наречен обществен дарвинизъм в западните страни избуяват всевъзможни странни теории, които имат претенцията, че

ползват “биологични концепции ”

за естествения тим и оцеляването на най-хубавите в социологията и политиката.

Представянето на човешката история като спор сред разнообразни раси, съсловия и индустриални връзки е причина за големи заблуди, които имат пагубни последици.

Каквито и други аргументи да се акцентират, за всички е ясно, че оттова се зараждат за първи път и корените на идеологически концепции за устройството на обществото като расизма, нацизма, фашизма, анархизма и комунизма. Впоследствие през 30-те години с помощта на тези лъжливи учения поражда и евгениката - извънредно противоречивата научна дисциплинираност, която влиза в спор с морала и в последна сметка дефинитивно е компрометирана с холокоста и опитите в някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Но преди да се стигне до изстъпленията на нацистите, тези заблуди също водят до премеждия за милиони. Най-фрапантните случаи са с насилственото докарване на хора от Африка, Южна Америка и Азия и проявлението им в кафези за развлечение на публиката. Под формата на

“етнологични изложения ” или

“шоу с хора ”

антрополози водят доста представители на изостанали в развиването си племена от всички краища на света и ги излагат на показ пред " цивилизованите " европейци и американци. За задачата " експонатите " постоянно са били грижливо подбирани тъй че да контрастират със западната просвета и по този метод да подчертаят " превъзходството " на бялата раса.

/24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР