Пиер Московиси Още по темата Европредседателството: какви задачи остави Естония

...
Пиер Московиси Още по темата Европредседателството: какви задачи остави Естония
Коментари Харесай

Нови правила за ДДС предложи Европейската комисия

Пиер Московиси

Още по тематиката
Европредседателството: какви задания остави Естония на България
от Дневник,11 яну 2018
С нови ограничения Брюксел ще се бори с измамите с Данък добавена стойност
от Дневник,30 ное 2017 Повече еластичност на страните членки да дефинират ставките на Данък добавена стойност и по-благоприятна данъчна среда за растежа на дребните и междинните предприятия - това са двете съществени цели, които Европейската комисия преследва с препоръчаните в четвъртък нови правила. Те ще бъдат предадени на Европейския парламент и на Европейския стопански и обществен съвет за консултация и на Съвета на Европейски Съюз - за приемане.

" Общите за Европейски Съюз правила за Данък добавена стойност, контрактувани от всички страни членки през 1992 година, към този момент не са настоящи и са прекомерно ограничаващи. Те разрешават на страните членки да ползват понижени ставки на Данък добавена стойност единствено за няколко бранша и продукта. Същевременно страните в Европейски Съюз са под напън да третират някои артикули по-благоприятно от други, що се отнася до Данък добавена стойност ", се споделя в формалното известие.

- Сега настоящият комплициран лист със артикули и услуги, към които могат да се ползват понижените ставки, ще бъде отстранен и сменен с нов лист с артикули (като оръжия, алкохолни питиета, хазарт и тютюн), към които постоянно би трябвало да се ползва общоприетата ставка от 15% или повече.

- За да защитят обществените доходи, страните членки би трябвало да се уверят, че среднопретеглената ставка на Данък добавена стойност възлиза на най-малко 12%.

- Новият режим значи също, че всички артикули, които все още се употребяват от ставки, разнообразни от общоприетата, могат да продължат да го вършат.

Освен общоприетата ставка на Данък добавена стойност, която е 15%, страните членки ще могат към този момент да плануват :

- две обособени ставки с размер сред 5 и 15%
- една ставка с размер сред 0 и 5%
- ставка от 0% за артикули, освободени от Данък добавена стойност (или така наречен нулева ставка).

(Към момента страните членки могат да ползват на своята територия понижена ставка с най-малък размер 5% върху две обособени категории артикули. Редица страни ползват и специфични дерогации за други понижени ставки.)

Намаляване на разноските по Данък добавена стойност за дребен и междинен бизнес

В текста се изяснява, че по-малките компании (а те са 98% от сдруженията в ЕС) страдат от несъразмерно високи разноски за привеждане в сходство с условията за Данък добавена стойност - нормално с 11% по-високи за предприятията, разрастващи трансгранична търговия по отношение на търгуващите единствено на вътрешните пазари.

Ето за какво Еврокомисията предлага повече сдружения да могат да се употребяват от преимуществата на по-простите правила за Данък добавена стойност, които сега са разполагаем единствено на най-малките компании. Цялостните разноски за привеждане в сходство с условията на Данък добавена стойност ще бъдат понижени с цели 18% годишно, пресмята комисията.

Нови правила за освобождение от Данък добавена стойност

Настоящите прагове за освобождение от Данък добавена стойност да остават (годишният оборот на компаниите да не надвишава избран размер, който е друг в обособените страни), с днешните правила се вкарва:

- предел за оборота в размер на 2 милиона евро, под който дребните предприятия ще се употребяват от ограничения за опростяване (като опростена регистрация за задачите на Данък добавена стойност, опростено фактуриране и опростени отговорности за водене на регистри), без значение дали са освободени от ДДС;

- опция за страните членки да отстранен за освободените от Данък добавена стойност дребни предприятия отговорностите по отношение на Данък добавена стойност за идентификация, фактуриране, счетоводна отчетност и правене на справки-декларации;

- предел за оборота в размер на 100 000 евро, допускащ на сдруженията, които реализират активност допълнително от една страна членка, да се възползват от освобождението от Данък добавена стойност.

" Държавите членки биват притискани от ден на ден от отраслови организации и групи по ползи да трансформират своите ставки на Данък добавена стойност в интерес на един или различен бранш. Но неналичието на опция за маневриране при в този момент настоящите правила значи, че централно място постоянно заемат разискванията за кой артикул или услуга да се приложи понижена ставка, а не зеещата дупка в бюджетите ни вследствие на измамите с Данък добавена стойност ", съобщи Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. " Днешното предложение ще даде допустимо най-голяма еластичност на държавните управления да дефинират ставките на Данък добавена стойност по този начин, както желаят, и ще ни разреши да насочим напъните си към по-големия проблем - а точно измамите с Данък добавена стойност. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР