Пиенето на кафе всеки ден може да е от полза

...
Пиенето на кафе всеки ден може да е от полза
Коментари Харесай

Ежедневното пиене на кафе може да намали риска от диабет тип 2

Пиенето на кафе всеки ден може да е от изгода за понижаване на риска от диабет вид 2, съгласно ново изследване.

Докладът, оповестен в списанието Clinical Nutrition , откри, че чаша кафе всеки ден е обвързвана с 4 до 6% по-нисък риск от диабет вид 2.

Предишните също свързват кафето с по-нисък риск от диабет вид 2, само че механизмите зад резултатите на напитката не са добре разбрани.

Новото изследване, което мери разнообразни хормони и възпалителни маркери при пиещите кафе хора, допуска, че кафето може да има противовъзпалителни резултати, дружно с понижаване на инсулиновата устойчивост, намаление със доста влияние върху хормоните, в това число лептин и адипонектин.

Много специалисти счита, че възпалението може да усили инсулиновата устойчивост и затова риска от диабет. 

Предположението, че кафето понижава възпалителните маркери, е потребно за изясняване на механизма, посредством който кафето може да усъвършенства инсулиновата сензитивност или кръвната захар.

Кафето може да понижи възпалението в тялото

Изследователите са оценили здравните данни на 152 479 индивида, получени от UK Biobank и Rotterdam Study.

Те преглеждат какъв брой кафе пият хората на ден – сред 0 до към 6 чаши – дружно с честотата на диабет вид 2 за интервал от до 13 години.

Екипът също по този начин оцени ограниченията за инсулинова устойчивост и концентрациите на възпалителни маркери, в това число С-реактивен протеин (CRP), лептин и адипонектин, посредством кръвни проби на гладно.

Екипът откри, че изпиването на спомагателна чаша кафе всеки ден е обвързвано с 4 до 6% по-нисък риск от диабет.

По-високата консумация на кафе се свързва с по-ниски равнища на CRP и лептин, провъзпалителни маркери – и по-високи равнища на концентрации на интерлевкин-13 и адипонектин, които имат противовъзпалителни резултати.

Адипонектинът има инсулин-сенсибилизиращ резултат, който може да помогне за намаление на равнищата на кръвната захар.

Учените подозират, че кафето оказва помощ за понижаване на възпалителните биомаркери, за които е известно, че се усилват, когато има инфектиране в тялото, какъвто е казусът с диабет вид 2.

Авторите на изследването също по този начин считат, че типът кафе има значение – филтрирано или еспресо кафе е обвързвано с най-голямото понижаване на риска.

Констатациите са в сходство с предходно , което разпознава връзка сред по-високите равнища на банкет на кафе и по-ниския риск от диабет вид 2 при разнообразни популации и демографски данни.

Насладете се на кафето си, само че не разчитайте на него

Хората с диабет и тези, изложени на риск от болестта, могат умерено да пият черно кафе или еспресо, само че това не би трябвало да се разчита единствено на това.

Има други ограничения за предварителна защита, които са по-добре проучени за понижаване на риска от диабет, сърдечно-съдовия риск, затлъстяването и цялостното здраве.

За да намалите риска от диабет, специалистите поучават за повече физическа интензивност, ограничение на заседяването, отбягване на пушене и алкохол и в случай че е допустимо, отбягване на избрани медикаменти, които могат да усилят хипергликемията. Следването на насоките за здравословно хранене също са от основно значение.

Заключение

Ново изследване откри, че пиенето на една чаша кафе всеки ден е обвързвано с 4 до 6% по-нисък риск от диабет вид 2. Учените считат, че кафето може да има противовъзпалителни резултати и може да повлияе на хормоните, които въздействат върху равнищата на кръвната захар.

Въпреки че тези констатации, в допълнение към минали доказателства, допускат, че кафето може да има противовъзпалителни и инсулин-сенсибилизиращи резултати, ендокринолозите предлагат да се придържате към превантивните ограничения, за които е известно, че работят: спортувайте, хранете се здравословно, не пушете и ограничете алкохола.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР