Пиенето на един кен кока-кола дневно може подпомогне за по-бързото

...
Пиенето на един кен кока-кола дневно може подпомогне за по-бързото
Коментари Харесай

Учени с ново откритие за вредата от газираните напитки

Пиенето на един кен кока-кола на ден може подкрепи за по-бързото разпространяване на рак, разкри изследване. Експерти обявиха, че постоянната консумация на кола може да докара до повишаването на броя на младежите, които са диагностицирани с рак - втората най-разпространена причина за гибел във Англия, заяви The Sun.

Учените разкрили, че глюкозата и фруктозата, съдържащи се в множеството газирани питиета, форсират растежа на рак на дебелото черво при мишки. Експертите споделят, че изпитото количество е равно на приемането на почти 340 мл захар на ден. Това изобретение би могло да изясни очевидни корелации, открити в други изследвания, които демонстрират условна връзка сред приема на сладки питиета и образуването на рак на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво е четвъртият най-често срещан вид рак в Обединеното кралство и води до повече от 16 000 смъртни случая всяка година.

Д-р Люис Кантли, от "Cornell University " в Ню Йорк, съобщи, че изследването е провокирано след доста увеличение на случаите на диагностициране с рак на дебелото черво измежду хората под 35 години в Съединени американски щати. Той подозира, че това може да се дължи на приема на захар и дружно с сътрудниците си стартира да зарежда мишки, който са предразположени към развиването на рак на дебелото черво, с високофруктозен царевичен сироп.

Царевичният сироп е примес от глюкоза и фруктоза и се употребява за подслаждане на питиета в Съединени американски щати. В Обединеното кралство тръстиковата захар е по-често употребена и има сходни пропорции на фруктоза и глюкоза.

"Туморът непосредствено яде захарта. Ракът употребява съчетаването на фруктоза и глюкоза, с цел да удвои скоростта на растежа ", твърди доктор Кантли. Учените предизвестиха, че този механизъм, докладван в "Science ", е сбъднат при мишки, генетично конструирани да бъдат предразположени към рак и затова на този стадий не може да бъде доказана валидността му при хора. Въпреки че не е ясно, че хората ще реагират по същия метод като гризачите, откривателите, които организираха проучването, споделят, че техните резултати могат да оказват помощ да се изясни неотдавнашното нарастване на случаите на рак на дебелото черво при младежи и даже може да уточни способи за лекуване на заболяването.

Майкъл Скилтън от университета в Сидни, който не е взел участие в изследването, изрази позитивното си усещане от резултатите на проучването и предизвести, че е добра концепция да се понижат сладките питиета. "Високо фруктозният царевичен сироп и захарната тръстика са мощно свързани със затлъстяването, което единствено по себе си е мощен рисков фактор за предизвикването на няколко типа рак. ", сподели Скилтън пред Times.

"Независимо от това дали тези подсладители имат директен резултат върху развиването и растежа на тумори, хората, които желаят да понижат вероятността от развиване на рак, би трябвало да лимитират приема им ", добави Скилтън.

Вредата от подсладените питиета е известна от дълго време. Две кенчета газирани питиета седмично усилват риска от диабет, само че и едно е задоволително, с цел да увеличи кръвното налягане и да се появят сърдечносъдови проблеми, наскоро заяви и в. „ Дейли мейл “, базирайки се на проучване на южноафрикански учени.

Експертите предизвестяват, че пиенето на кока-кола, даже и на диетична, може да увеличи риска от преждевременна гибел. Проучвания на специалисти демонстрират, че постоянната консумация на два кена с кола усилват с една трета риска от ранна гибел в резултат на сърдечни болести, отбелязва The Sun.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР