Пиенето и пушенето при тийнейджърите - 15-16-годишните ученици, намаляват, но

...
Пиенето и пушенето при тийнейджърите - 15-16-годишните ученици, намаляват, но
Коментари Харесай

82% от тийнейджърите са пили алкохол, 7,1% са пушили трева през последния месец

Пиенето и пушенето при младежите - 15-16-годишните възпитаници, понижават, само че рисковата приложимост на канабис и новите държания на взаимозависимост будят угриженост, следят се и нови хрумвания за използването на електронни цигари. 11% от българските възпитаници са залагали пари през последната година. България е една от страните с най-голям условен дял на учениците, които
Тези заключения са разказани в отчета на Европейския учебен проучвателен план за алкохол и други опиати (ESPAD), представен от БГНЕС.
Проучването, осъществено в партньорство с Европейската организация за опиатите (EMCDDA), се основава на представителни проучвания в 35 европейски страни, в това число 25 страни-членки на Европейски Съюз. Докладът обгръща и България, като изследването у нас е извършено от Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) и Националния център по наркомании (чрез Националния фокусен център), към този момент част от НЦОЗА.
Употребата на алкохол остава висока измежду подрастващите в Европа, като приблизително над три четвърти (79%) от учениците са употребявали алкохол през живота си – 82% от българските възпитаници, и съвсем половината (47%) от европейските и малко повече от половината от българските (53%) – през последния месец, което се приема за „ сегашна приложимост “. За благополучие, данните за трендовете демонстрират относително непрекъснат спад, като равнищата в този момент са по-ниски спрямо 2003 година, когато и двата индикатора доближиха пик – надлежно 91% и 63% (88% и 65% за България).
Разпространението на доближи най-ниското си равнище в изследването през 2019 година (34% за страните от ESPAD, 42% за България), след пик през 2007 година (43% за ESPAD и 47% за България). Данните демонстрират, че разликата сред половете в разпространяването на този модел на приложимост на алкохол се е стеснила с времето – момчета 36% ESPAD, 39% България; девойки 34% ESPAD, 44% България.
Експертите, работили по отчета, заключват, че измененията в регулациите за използването на алкохол на национално равнище може да са съдействали за намаляването ѝ измежду младежите.
Положителни трендове се следят и във връзка с пушенето на младежите на фона на политическите ограничения по отношение на използването на тютюневи произведения, въведени през последните две десетилетия.
Въпреки, че нашата страна също следва трендовете за понижаване на тютюнопушенето измежду учениците, България е на второ място след Словакия по ранно започване на ежедневната приложимост на цигари и преди всичко по ежедневна приложимост измежду 16-годишните.
 PISA: Българчетата са нетолерантни и не познават световните проблеми PISA: Българчетата са нетолерантни и не познават световните проблеми
В следващия отчет на PISA българските възпитаници на 15 година са разказани като нетолерантни към имигранти и незапознати с световните проблеми....
Новите данни разкриват високо разпространяване на пушенето на електронни цигари – 40% за приложимост през целия живот и 14% за използването през последния месец, като тези, които в никакъв случай не са пушили цигари, регистрират по-високи равнища на това държание от „ инцидентните пушачи “ и „ постоянните пушачи “.
В България електронните цигари също са добили известност и данните демонстрират, че са на шесто място по ранно начало на използването им.
Експертите прецизират, че, макар че изследването не изследва наличието на електронните цигари, евентуално е огромна част от тези устройства да включват никотин и общата приложимост на никотин в юношеска възраст може да се усилва още веднъж. Този въпрос изисква по-нататъшно проучване поради евентуалните последици във връзка с публичното здраве.
Проучването демонстрира, че приблизително 1 на 6 възпитаници (17%) оповестяват, че са употребявали противозаконни наркотични субстанции най-малко един път в живота си, като равнищата варират доста в обособените страни.
България е една от страните, при която се следи доста понижение на използването на някакво наркотично вещество най-малко един път в живота по отношение на предходното изследване – от 30% през 2015 година на 19% през 2019 година
 Уговорен пердах сред девойки приключи в Пирогов Уговорен пердах сред девойки приключи в Пирогов
Уговорен пердах сред девойки приключи в Пирогов. Съученички си уговорили пердах в Южния парк. 10 девойки пребили потърпевшата си съученичк...
Канабисът към момента е наркотичното вещество, което най-често се употребява от учениците в страните от ESPAD.
Средно 16% от интервюираните оповестяват, че са употребявали канабис най-малко един път в живота си, 7,1% оповестяват за приложимост през последния месец.
В България използването на канабис най-малко един път в живота (17%) е малко над междинната за Европа, като актуалната приложимост - през последните 30 дни, на канабис съответствува със междинното европейско равнище - 7,1%.
Прави усещане, че за България относителният дял на девойките лека надвишава относителния дял на момчетата по индикатора „ приложимост на канабис най-малко един път в живота “ – нещо, което се регистрира в единствено още две европейски страни – Словакия и Малта. През последните 30 дни пушенето на канабис при момчетата е по-високо - 8,0%, в сравнение с при девойките - 6,2%.
, изследвана през 2019 година за първи път във всички участващи страни в изследването, разкрива, че приблизително 4% от интервюираните са попаднали в тази категория и са евентуално изложени на риск от развиване на проблеми, свързани с канабиса. Разбирането и наблюдението на това събитие е значимо за формулирането на политики за предварителна защита. В България оценката за високорисковата приложимост на канабис - 4,9%, е малко над междинната за Европа, като на по-голям риск от развиване на проблеми, свързани с канабис са изложени девойките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР