Пианото на големия български композитор Тончо Русев, на което той

...
Пианото на големия български композитор Тончо Русев, на което той
Коментари Харесай

Пианото на Тончо Русев беше дарено на Бургас

Пианото на огромния български композитор Тончо Русев, на което той е свирил в Бургас, към този момент звучи в Културен център " Морско Казино " в морския град. По волята на фамилията му музикалният инструмент ще се употребява от младите гении на Бургас.

Дарението беше признато от кмета на града Димитър Николов от внучката на именития музикант Елена Хаджистоянова.

Пианото е купено през 1978 година от Германия и това е първото нещо, което композиторът придобива за новия си дом в Бургас. Семейството взема решение, че най-правилното решение е инструментът да остане в завещание на хората в родния град на Тончо Русев.
Ваньо Вълчев: Това е летният инструмент на Тончо Русев и това му беше ваканцията- да написа песни.Георги Милтиядов: По думите на неговата внучка – аз съм индивидът, който след него за първи път сяда да свири.

Именно на това пиано са написани едни от най-хубавите му песни.

Елена Хаджистоянова: " Чудакът " по стихове на Ваньо Вълчев, „ След години ", „ Телефонна обич ", „ За теб, Българийо " е написана на това пиано.Димитър Николов: Това е един извънредно благ жест, извънредно покъртителен жест, един огромен сантимент за един популярен наш съгражданин бургазлия.

Семейството на бургаския композитор подари на града и няколко истински партитури на песни, написани на бургаското пиано на създателя и дискове с неговите песни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР