Пи Ес Архитекти“ ЕООД с ръководител Пенка Станчева е класирана

...
Пи Ес Архитекти“ ЕООД с ръководител Пенка Станчева е класирана
Коментари Харесай

Български архитект ще проектира антарктическа лаборатория на о-в Ливингстън

„ Пи Ес Архитекти “ ЕООД с началник Пенка Станчева е класирана преди всичко в състезанието за избор на архитект за лабораторен блок в антарктическата ни база на остров Ливингстън.
Конкурсът бе разгласен през май месец от проф. д.н. Христо Пимпирев – шеф на Българския антарктически институт.
Второто място е отредено за проектантски колектив с началник арх. Деяна Алшех  - Аржентина. Трети е проектантски колектив с началник инж. Константин Стоилов.
Наградите за първо, второ и трето място са надлежно 2000, 1500 и 1000 лв..
Класираният преди всичко ще получи задание да сътвори работен план за лабораторията на стойност 950 000 лв. без Данък добавена стойност.  
Изграждането на нова лаборатория се постанова поради нуждата на експедицията да реализира геоложки, биологични, медицински и екологични научни проучвания.
Специализираните пространства ще са предопределени за лабораторна обработка на събраните проби и мостри от теренните изследвания. Журито е с ръководител проф. Пимпирев и членове: доцент Юри Кучев (зам.-ректор на Софийския университет), арх. Димитър Коев, доцент любомир Кендеров, Йордан Йорданов, Драгомир Матеев и Стефан Велев.

Оценката на плановото решение бе осъществена на база съпоставяне сред обособени оферти, като се правят оценка високата естетическа и функционална стойност на препоръчаното решение според показаното техническо задание.
Към плана се ползва обяснителна бележка, проект - разпределения на етажа; сечения и фасади; текст с механически показатели; визуализации на обемното решение на сградата; от която журито да придобие най-точна визия за плановото решение.
Досега има няколко здания в българската база на о-в Ливингстън. Основната е издигната през 1997 година и е с размери 11/6.6 метра.  Жилищната постройка се състои от дневна и кухненски бокс, сервизно помещение и три спални с 10 кревати (от общо 28 на базата), както и мазе, употребявано за склад.
През сезона 2005/6 година към нея е добавена железна пристройка 4/6.6 метра, в която е ситуиран инсинератор.

„ Куцото Куче ” е издигната през 1988 година и е с размери 6/3.5 метра. Понастоящем е Музей на остров Ливингстън, от октомври 2012 е  филиал на Националния исторически музей в София. Разполага с радио-комуникационен център и поща, а при нужда има условия за обитаване от петима души.
„ Руската колиба “ е издигната през 1988 година с размери 4/2.5 метра, от дървени панели, за работилница и склад. В момента е неизползваема и полуразрушена. Предстои нейното изнасяне.
Малка " алпийска " сграда „ Каса Еспаня “ - издигната е през 2006/7 година, като вътрешните пространства и съоръжения са приключени през 2010. Тя е двуетажна жилищна постройка с размери 3.6/7.2 м, пет кревати, хигиеничен възел и работно помещение за учените.
Голяма " алпийска " къща - издигната през 2007/8 и дефинитивно приключена през 2011 година Двуетажна постройка с размери 9.7/7.2 м, с общо девет кревати, две необзаведени пространства, лекарски кабинет и хигиеничен възел.
Фундаментите на „ Куцото Куче ” и " алпийските " къщи са от 200-литрови варели за нафта, вкопани в моренния насип и запълнени с бетон, а външните стени са ламаринени сандвич-панели с полиуретанова вътрешност.
Старият параклис „ Свети Иван Рилски ” е издигнат през 2003 година Размерите му са 3.5/3 м, абгешпертови плоскости, покрити с ламарина. Разположен е на 220 м югоизточно от „ Куцото Куче ” и е първа православна сграда в Антарктика и най-южна в света до 2011 година
През сезона 2011/12 е издигната нова постройка на параклиса, която съставлява дъгообразна структура с размери 4/5.5 м, ламаринена с шперплатова вътрешна обшивка. Разположена е на ската на Песяков рид на 60 м южно от „ Куцото Куче ”.
Старата метеорологичната площадка въз основата е ситуирана 50 м югоизточно от „ Куцото Куче ” на надморска височина 20.4 м. През 2008/09 наоколо е инсталирана автоматизирана метеостанция.
Хеликоптерната площадка се намира сред постройките въз основата и морския бряг край северния бряг на Голямата лагуна.
Новата сграда, за която в този момент ще се прави работен план за лабораторен блок, ще бъде ситуирана покрай остарялата метеорологична площадка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР