Philip Morris International планира изграждане на нов колцентър в България,

...
Philip Morris International планира изграждане на нов колцентър в България,
Коментари Харесай

Хр. Харпантидис, PMI: Стартът на IQOS в България беше силен

Philip Morris International възнамерява създаване на нов колцентър в България, който ще сътвори 100 нови работни места през 2019 година и още 100 през 2020 година. Това разгласи пред камерата на Profit.bg ръководещият шеф на компанията за Югоизточна Европа Христос Харпандитис. Той разкри детайлности за проектите на PMI да пусне електронното устройство за нагряване на тютюн IQOS на американския пазар, както и за цялостната промяна на компанията. По думите му превръщането на PMI от от стандартен тютюнопроизводител в софтуерна компания е едно дълго пътешестване, което се развива на доста равнища. Ето какво още разяснява той във връзка плановете на холдинга и посланията към потребителите:

-Г-н Харпантидис, неотдавна Американската организация по медикаментите и храните утвърди стартирането на електронното устройство за нагряване на тютюн IQOS на американския пазар. Кога се чака стартът на продажбите и по какъв начин това ще се отрази на бизнеса на Philip Morris International в останалите елементи на света?

Христос Харпантидис, ръководещ шеф на PMI за Югоизточна Европа: Засега упованията са да стартираме продажбите на IQOS в Съединени американски щати през септември. Пилотният пазар ще бъде град Атланта. Това е извънредно значима стъпка по доста аргументи. На първо място, американският пазар е доста огромен - над 40 милиона пушачи. Така че капацитетът на този артикул е доста огромен.

Втората причина е обвързвана с това, че американският пазар служи като " модел за подражателство ", който въздейства върху потребителските настройки по целия свят. Но най-важният фактор е, че утвърждението, което получихме от Агенцията по храни и медикаменти в Съединени американски щати (FDA), идва след доста обстоен разбор и инспекция на цялата информация, която предоставихме. Всъщност ние подадохме документите за IQOS преди две години. Това утвърждение касае опциите за комерсиализация на този артикул на американския пазар.

Следващият стадий от процеса ще е приемането на утвърждение от Агенцията по храни и медикаменти в Съединени американски щати (FDA) за здравните резултати. Ние имаме предпочитание да осведомяваме потребителите за резултатите, които ще настъпят, в случай че заменят стандартните цигари с устройства за нагряване на тютюн. Подадохме документите в края на 2016 година и се надяваме FDA скоро да има резолюция и по този въпрос.

-Как се одобряват тези устройства тук, на българския пазар и в района на Югоизточна Европа като цяло? Какво е отражението върху финансовите резултати на компанията? Или с други думи, вършиме ли пари от България и Балканите?

Х.Х.: Ако стартира в обратна посока, на този стадий не става въпрос за това дали вършим пари или не. Важното е, че се опитваме да вършим верните неща. Всички знаем за проблемите, свързани с тютюнопушенето. Някой би трябвало да направи нещо по въпроса. Аз персонално съм доста благополучен, като чиновник на PMI, само че и като жител, че компанията зае такава смела позиция и съобщи своята визия за бъдеще без пушек. Ние взехме верните решения и осъществихме големи вложения, над 6 милиарда $ през последните 10 години, с цел да разработим по-добри други възможности.

Изобщо не става въпрос за краткосрочните финансови резултати, а за даването на тези други възможности на пазара. Иначе първите резултати, които видяхме тук в България и на Балканите, са мощно положителни. На пазара сме от 13-14 месеца, а към този момент над 150 000 някогашни пушачи употребяват IQOS. Това е един доста добър старт. Според мен даже има нещо още по-важно - че тези консуматори са удовлетворени от нашите артикули и приказват за тях.

-Планирате ли нови вложения в района? Казвате, че Philip Morris International и гръцкото? отделение Papastratos има статус на " звездна " компания в Гърция, с помощта на своята трансформацията. Смятате ли, че можете да постигнете същото и на други места, да вземем за пример в България?

Х.Х.: Ние към този момент имаме зад тила си много солидни вложения в района. Една от стъпките беше трансформацията на фабриката Папастратос, за която става въпрос. Тя към този момент беше осъществена и то с голям триумф. Няма по какъв начин да не загатна, че в Гърция, която претърпява сложен стопански интервал, ние успяхме да произведем най-иновативния тютюнев артикул, който се изнася за Япония. Това е доста добра вест за района като цяло.

В същото време трансформираме и завода в Румъния, а последната добра вест за България, оповестена персонално от генералния управител на Филип Морис България Джордж Маргонис, са проектите за създаване на нов прът център в страната, който ще сътвори 100 нови работни места през 2019 година и още 100 през 2020 година Така че можем умерено да твърдим, че влагаме интензивно в района и се надяваме на все по-добри резултати. А това ще докара и до още по-сериозни инвестиции.

-През 2019 година PMI сътвори и първата животозастрахователна компания във Англия, която предлага диференцирани награди на своите клиенти според от техните здравни привички. Смятате ли, че това ще докара до по-мащабни промени в бизнеса на животозастраховането и имате ли желание да придвижите този модел и на други пазари?

Х.Х.: Става въпрос за Reviti, която към момента е пилотен план и занапред следва да забележим по какъв начин ще се развие. Все още тя е на доста ранен стадий от развиването си. Това е част от нашата доста по-мащабна концепция за основаване на по-добър стандарт на живот и обезпечаване на опция за потребителите да вземат смелото решение за отричане на тютюнопушенето. Това сигурно ще докара до промени на застрахователния пазар, само че занапред ще забележим в каква посока ще са те.

Аз считам, че хората заслужават да бъдат третирани по друг метод според от навиците си и щом се откажат от тютюнопушенето.

-Но към момента гледате на това като на непряк план, а не като на приоритет?

Х.Х.: Със сигурност не е част от главния ни бизнес. В момента нашият приоритет е да създадем по-добри други възможности на стандартните тютюневи произведения и да разбираем на потребителите какви са изгодите от тях. Разбира се, нуждаем се от поддръжка на разнообразни други възможности, които да насочват обществото в тази посока. От тази позиция, смисъла на този план също е доста значимо.

-И като приказваме за главния бизнес, един финален въпрос - какъв е настоящият статус на трансформацията на PMI от стандартен тютюнопроизводител в софтуерна компания? Кога смятате, че този развой ще бъде изцяло приключен?

Х.Х.: Очевидно това ще е едно дълго " пътешестване ". Това е промяна на доста равнища, в която би трябвало да променим напълно своя бизнес модел. Преди произвеждахме и продавахме цигари, с това се изчерпваше всичко. Сега интегрираме софтуерни решения, създадохме цялостен нов отдел за връзка с клиентите, имаме лични обекти за дистрибуция, продаваме онлайн. Това са неща, с които не се занимавахме в предишното.

В същото време се опитваме да разбираем на " външния свят " измененията, през които прекосяваме. Но с изключение на външните промени, ние трансформираме и метода, по който работим вътре в компанията. Така че смяната върви на доста равнища и е едно същинско предизвикателство.

Трансформацията обаче се случва извънредно бързо и в случай че хвърлим взор обратно, това, което постигнахме, е много впечатляващо. Затова и резултатите са толкоз положителни. Но все пак считам, че към момента сме при започване на процеса и никой не може да каже по кое време ще бъде приключен. Щастлив съм от темпото, с което се развиваме и съм огромен оптимист.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР