ПГ на ГЕРБ внася законодателни промени, предвиждащи спиране на семейните

...
ПГ на ГЕРБ внася законодателни промени, предвиждащи спиране на семейните
Коментари Харесай

Край със семейните помощи, ако децата не ходят на училище

ПГ на ГЕРБ внася законодателни промени, предвиждащи прекъсване на фамилните помощи за дете, в случай че то не посещава постоянно учебно заведение, преда кореспондент на БГНЕС.

Предложението на ръководещите бе стимулирано на брифинг в Народното събрание от депутати на ГЕРБ, отпред с ръководителя на групата Цветан Цветанов, както и в наличието на министрите на образованието и на труда и обществената политика Красимир Вълчев и Бисер Петков.

„ За разлика от Българска социалистическа партия, която дава конференциите си от централата на партията, ние вършим това от българския парламент, където изпълнителната власт и законодателната, ръка за ръка, ще внесем законопроект, който е значим за осъществяването на управническата ни стратегия “, съобщи Цветанов.

По създание предлагането има за цел да вкара по-строго разискване на приемането на месечните помощи за безработни, помощите за заплащането на наем на общинско жилище и месечните помощи за деца с постоянното навестяване на децата в наложителната предучилищна и учебна форма на обучение.

„ Отпадането от просветителната система е един сериозен проблем, който има отрицателно влияние в дълготраен проект. Когато тези деца, които не посещават учебно заведение пораснат, те би трябвало да се включат на пазара на труда. Липсата на обучение и подготовка ги прави неконкурентоспособни и доста постоянно те стават контингет на системата за обществено подкрепяне “, изясни депутатът на ръководещите Светлана Ангелова.

Така, в случай че дете отсъства без уважителна причина повече от 3 дни в месеца от наложителната форма на предучилищно обучение, както и 5 образователни часа за възпитаник, фамилията ще бъде лишено от фамилни помощи за съответното дете за период от една година.

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков разясни, че предлагането планува още еднократна помощ за фамилии, чиито деца потеглят на учебно заведение, да се изплаща на две елементи – половината при започване на образователната година, а втората половина при започване на втория период, само че само в случай, че детето продължава да посещава учебно заведение.

Прекратените и спрените помощи пък ще бъдат употребявани за цели, свързани с поощряване на развиването и образованието на децата.

От своя страна просветителният министър Красимир Вълчев добави, че правото на образоване на децата в действителност е обвързване на родителите.

„ Трябва да използваме всички принадлежности. Това е една дребна крачка, която вършим. Гласът и апелите, които чуваме са за усилване на санкционния механизъм. Законопроектът е крачка в тази посока “, аргументира се той.

Управляващите обаче припомниха, че има и други типове обществено подкрепяне, които не са свързани с визитите на децата в учебно заведение. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР