ПГ на ГЕРБ-СДС изрази своите съмнения и опасения относно подписания

...
ПГ на ГЕРБ-СДС изрази своите съмнения и опасения относно подписания
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС за подписания меморандум с Gemcorp: Имаме съмнения за далавера

ПГ на ГЕРБ-СДС изрази своите подозрения и опасения по отношение на подписания от държавното управление меморандум за голямата инвестиция от 1 милиарда $ в енергетиката на България с фонда Gemcorp и IP3 Corporation.

Фактът, че през днешния ден ръководещото болшинство отхвърли да създадем анкетна комисия за меморандума сред държавното управление и компания Gemcorp Capital Management ускорява нашите подозрения. Причината да желаяме такава анкетна комисия е, че обикновена инспекция в обичаната търсачка на властта – Гугъл, че зад нея стоят или са стоели съветски олигарси, има и подозрения за корупция. Имаме доста въпроси, ще получава ли средства от Плана за възобновяване или други еврофондове, ще им се даде ли държавна земя. Фактът, че отхвърлиха да се сътвори такава анкетна комисия, която да проверява, ускорява тези подозрения.

Това разгласи депутатът от ПГ ГЕРБ-СДС Делян Добрев, представен от Dariknews.bg
„ Това ускорява нашите подозрения, че това е спекулация “, уточни Добрев.

Александър Ненков уточни, че ГЕРБ желаят да схванат - по какъв начин и по какъв метод е била определена въпросната съветска компания и какво страната е поела като ангажимент. Той прочете следствие на „ Файненшъл Таймс “, което разкрива съмнителната непосредственост на българското държавно управление с съветските олигархични кръгове.

Подозрения за съветски връзки се появиха незабавно след подписването на меморандума. В собствен разбор „ Файненшъл таймс “ написа, че милиардер, подкрепян от глобения от Кремъл държавен производител на оръжие, е дал начална инвестиция на лондонски фонд, който към този момент разполага с активи за 1,2 милиарда $. Gemcorp Capital - основана в Мейфеър капиталова компания, фокусирана върху разрастващите се пазари, продължи да реализира покупко-продажби с присъединяване на съветски държавни компании, в това число несполучлив проект за ходатайство при продажбата на имунизацията против COVID-19 „ Спутник” V на Гана.

Според обява на уеб страницата за проверяваща публицистика BIRD фондът е на съветския олигарх Алберт Авдолян, “който е бил наблюдаван за пране на пари от американското финансово разузнаване, дружно с българина Атанас Бостанджиев, подписал сделката”.

В началото на пленарното съвещание през днешния ден някогашните ръководещи предложиха да бъде основана Временна комисия за меморандума с британо-американския фонд.

Според ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова този меморандум е провокирал доста въпроси, а към момента Народното събрание няма изясненост каква е задачата му. „ Предлагам да създадем Временна анкетна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия “, сподели Атанасова.

Предложението на ГЕРБ-СДС обаче беше отхвърлено.

„ Всички клюки за даването на държавна земя до мини „ Марица Изток “ се чуват от кръгове, близки до ръководещите “, означи Делян Добрев по време на брифинг в Народното събрание.

Той посочи, че подписването на меморандум от страна на енергийния министър в наличието на премиера „ ускорява подозренията, че става дума за спекулация “.

„ Министър-председателят обаче очевидно не желае да идва в Народното събрание - към този момент втора седмица. И ръководещото болшинство явно го крие по някакъв метод “, съобщи Ненков.

Томислав Дончев от своя страна сподели, че „ въпросните акумулатори “, които държавното управление повтаря като мантра, ще бъдат купени в режим на дискриминационна доставка по отношение на страната ни - с 375 милиона финансови корекции. „ Това е в нарушаване и на Закона за публичните поръчки, и на европейските законови наставления “, акцентира той.

„ В началото на мандата си това държавно управление пристигна с желанията за „ честност, бистрота и парламентаризъм “. Три месеца след началото такова нещо няма. Тази власт оглуша. Тя е глуха. Тя не чува нищо с изключение на личната си агитация. А най-лошото в този поминък с изключение на да паднеш жертва на нечия непозната агитация, е да станеш жертва на личната си агитация “, безапелационен бе Томислав Дончев.

„ Ние няма да сезираме прокуратурата, тъй като все още имаме единствено подозрения, не доказателства. През последните години обаче имаше анкетни комисии, които събират доказателства и изпращат отчет до прокуратурата. Ето по тази причина през днешния ден не бе гласувано основаването на такава анкетна комисия “, изясни Делян Добрев
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР