ПГ на БСП за България“ внася промени в Правилника за

...
ПГ на БСП за България“ внася промени в Правилника за
Коментари Харесай

БСП иска задължително министър-председателят да се явява поне веднъж месечно в парламента

„ ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ внася промени в Правилника за организацията на активността на Народното събрание, с които да задължи министър-председателят да се явява най-малко един път месечно в Народното събрание, с цел да дава доклад за работата на държавното управление и за осъществяването на неговите цели. "

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " и член на ИБ н Народно събрание на Българска социалистическа партия Крум Зарков. Той изясни, че предлагането е да се възвърне така наречен „ блиц-контрол “, който е съществувал в предходното и по-предишното Народно събрание. По думите му в тази процедура, в последните до 2 часа на съвещанието, всяка първа сряда на месеца, министър-председателят и зам.министър-председателите се явяват, с цел да дават отговор на въпросите на народните представители от всички парламентарни групи. Зарков добави, че когато по уважителни аргументи не могат да създадат това, ръководителят на Народно събрание би трябвало да уговори с тях дата, на която те да отговорят на тези въпроси.

„ Това е изключително значимо, с цел да се възвърне същинската контролна функционалност на Народното събрание “, безапелационен бе социалистът. Той напомни, че Българска социалистическа партия е застъпвала тази позиция още при започване на работата на Народно събрание, когато това достижение на българската парламентарна народна власт е било анулирано. Зарков изясни, че претекстовете тогава са били, няколко. Той изясни, че един от тях е бил, че министър- ръководителят по този начин или другояче можем да го питаме в постоянния парламентарен надзор. „ Практиката демонстрира обаче, че с трикове на разпределение на ресори, както и защитаван от председателството на Народното събрание, той се е явил едвам няколко пъти “, разяснява социалистът.

Той добави, че различен мотив е бил, че така и така всичко е толкоз обществено и прозрачно-журналистите питат министрите за всичко и всичко е ясно. Зарков съобщи, че от този момент сме станали очевидци на странни практики – конференции без преса, брифинги с изключени микрофони. „ Ние, като съпротива, би трябвало да създадем вероятното нито един въпрос, който касае българите, да не бъде подценен и въпросите да бъдат сложени “, заключи Крум Зарков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР