ПГ Демократична България не може да подкрепи предложението на Има

...
ПГ Демократична България не може да подкрепи предложението на Има
Коментари Харесай

И Демократична България отказва подкрепа за проектокабинета на ИТН

ПГ " Демократична България " не може да поддържа предлагането на " ИТН " за състав на Министерския съвет. Това разгласи съпредседателят на " Демократична България "  Христо Иванов по време на брифинг в Народното събрание.

" Не можем да подкрепим предлагането на Има Такъв Народ за състав на Министерски съвет. Аргументите ни са свързани с голям брой фактори, които дружно и поотделно обуславят това решение. Ние се явихме на изборите на 4 април и на 11 юли с доста ясната поръчка, че би трябвало да бъде излъчено държавно управление на смяната и то, на дълбоката смяна. Правителство, което има програмата, потенциала и персоналния състав, с цел да промени България ", изясни Христо Иванов. 

" Много ясно казахме през цялото време, че няма да подкрепим, каквото и да било държавно управление, че ще подкрепим единствено и само държавно управление, което може да направи тази смяна. Ние през днешния ден абсюлотно не можем да допуснем да подведем своите гласоподаватели. Избирателите, които желаеха смяна и които стачкуваха, подкрепяйки едно държавно управление, което не можем да назовем държавно управление на смяната. Можем ли ние да подкрепим едно болшинство, което намерено се заявява като плаващо мнозцинство и то в състояние, че в самия развой на договаряния виждаме индикации за отвореност към Движение за права и свободи ", разясни още Христо Иванов. 

Той попита риторично може ли " Демократична България " да поддържа държавно управление, което не е контрактувано, а наложено с диктат. " Не можем, та нали точно това беше казусът със задкулисието и с ГЕРБ ", добави още той.   

Това е втората партия, която отхвърля обществено поддръжка на проектокабинета на " ИТН " преди той да бъде гласуван утре в пленарна зала в Народното събрание. Вчера ПГ на " Изправи се БГ!Ние идваме! " взе единомислещо решение да гласоподава " срещу " препоръчаното от Има Такъв Народ държавно управление. 

А нощес от Българска социалистическа партия обявиха, че поддръжката на партията за кабинета на Има Такъв Народ зависи от отдръпването на кандидатурата на Петър Илиев за министър на вътрешните работи. Очаква се социалистите да вземат дефинитивно решение на Национален съвет през днешния ден.

По Конституция първият изследователски мандат се поставя на първата политическа мощ в новия парламент, в тази ситуация партия „ ИТН “, която разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере поддръжка в Народното събрание, следва втори опит със идната по бройка политическа мощ - в тази ситуация, обединението ГЕРБ-СДС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче съобщи още при сформирането на новия парламент, че няма да изпълнят мандат за държавно управление. Държавният глава избира на коя политически мощ да връчи третия мандат за кабинет. Ако и този опит е неудачен, следва назначението на служебно държавно управление и насрочването на предварителни парламентарни избори.  

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към този момент съобщи, че в случай че получат трети мандат за сформиране на кабинет, ще предложат настоящия длъжностен кабинет да продължи работата си. Идеята за опазване на служебния кабинет с постоянен мандат първо беше стартирана от Мая Манолова, която през вчерашния ден още веднъж повтори, че " спасението е служебния кабинет. ", откакто оповести публично, че ПГ на ИБГНИ няма да поддържа проектокабинета на партията на Слави Трифонов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР