[Pexels] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Pexels] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Онлайн продажбите в България са близо 580 млн. лв. през 2017 г.

[Pexels]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Amazon отваря първия си безкасов магазин на бъдещето

След година проби компанията на Джеф Безос открива обекта в Сиатъл
22 яну 2018
Графика на деня: Българите са измежду най-рядко пазаруващите онлайн консуматори в Европейски Съюз
18 яну 2018
Онлайн заканите стават все по-реални

Настоящата 2018-а се обрисува като преломна година за киберсигурността в Европа
12 яну 2018
Графика на деня: Интернет продажбите на фирмите в Европейски Съюз
12 яну 2018
Национална агенция за приходите желае да сътвори указател на притежателите на е-магазини

Промени в разпоредба оферират търговците да показват името на електронния магазин, притежателя, както и типа продавани артикули
29 дек 2017
Онлайн удар за комерсиалните площи

Бумът в интернет продажбите убива от ден на ден магазини в Съединени американски щати. В Европа моловете от място за мода стават среда за занимания
23 ное 2017
Как се развива онлайн търговията в България

Мненията на специалистите
4 авг 2017
Продавай.бг

В България онлайн търговията пораства доста бързо, само че от ниска база, като размества съвсем напълно модела на ритейла
4 авг 2017 Все по-голяма част от обичайните търговци в България стартират да оферират продуктите си и онлайн, като през 2017 година две трети от тях са отчели двуцифрени темпове на напредък на продажбите си. За съпоставяне, при фирмите, които продават напълно онлайн, с сходни растежи могат да се похвалят единствено към една трета от играчите. Това демонстрират резултатите от отчет на Euromonitor International за интернет търговията на дребно в България. Класическите напълно онлайн търговци обаче имат очебийно преимущество при интернет продажбите, направени през мобилни устройства.

Според анализаторите от компанията темповете на повишаване на бранша последователно ще се забавят, защото потребителската база ще остане относително непроменена, а увеличаващите се регулации на пазара ще лимитират навлизането на някои евентуални нови играчи.

Растяща конкуренция

Онлайн търговията на дребно е конкурентен пазар, чийто размер към 2017 година доближава близо 580 млн. лева спрямо 470 млн. лева година по-рано, като е поделен поравно сред напълно онлайн работещите компании и сдруженията, които залагат на така наречен мултиканален метод за продажбата на стоките си. Към края на миналата година пазарният дял на водещите три играча на пазара – eMAG (Dante International), " Технополис " и Fashiondays.bg – е 2.5 пъти по-висок спрямо 2012 година, означават създателите на отчета.

Безспорният водач в бранша е записаното в Румъния сдружение Dante International, което поддържа най-големия онлайн магазин в България – eMAG, а през 2015 година закупи и уеб страницата за продажба на облекла и фешън артикули Fashiondays.bg. Ритейлърът влезе на локалния пазар през 2012 година, като от този момент разпространява и самодейността Black Friday. Дейността на компанията в страната се поддържа от логистичен център в Румъния, а през 2017 година групата записва и ново българско сдружение с фокус върху маркетингови действия, в което са заети над 100 души. Плановете на търговеца са да удвои чиновниците си в страната и да открие шоурум в София през 2018 година

Вторият по величина състезател в бранша е профилираната верига за техника " Технополис ". От Euromonitor означават, че компанията продължава да уголемява бизнеса си с помощта на SAP-базираната си платформа, интегрирана през 2016 година, която е нараснала доста потенциала на сдружението за култивиране на онлайн поръчки.

Третото място е за платформата за фешън артикули Fashion Days, чиито годишни продажби в страната са от порядъка на 24 млн. лева Освен в България компанията, която към този момент е част от групата на eMAG (чийто краен притежател е южноафриканският капиталов фонд Naspers), работи в Румъния и в Унгария. Близо две трети от продажбите й са в Румъния, до момента в който българският пазар носи към една пета от приходите.

Онлайн миграция

Една от главните трендове, характеризиращи онлайн търговията на дребно в страната, е все по-осезаемото насочване на така наречен обичайни, офлайн търговци към опциите за интернет продажби.

В отчета си от Euromonitor Internetional означават, че този общ тренд, както и фактът, че стартират от по-ниска база, е в основата на по-силното показване в онлайн продажбите, регистрирано от обичайните търговци. Според наблюденията на анализаторската компания през 2017 година две трети от тях са постигнали двуцифрено повишаване на интернет продажбите си в страната в съпоставяне със единствено една трета от класическите онлайн търговци, измежду които са и интернационалните играчи като Amazon, eBay и Аli Express.

Умерени упования

В идващите пет години растежът на интернет търговията в страната ще се забави, като главните фактори за това ще са относително непроменената потребителска база и растящите регулации в бранша. Голяма част от по-младото население на страната – на възраст 16-34 година – към този момент интензивно пазари онлайн, до момента в който по-възрастните хора като цяло са по-консервативно настроени по отношение на този канал, показват от Euromonitor International. Друг възпиращ фактор ще е увеличението на регулациите на пазара, което евентуално ще обезкуражи някои по-малки играчи, допълват анализаторите. Според прогнозите им най-популярните артикули за покупка онлайн ще останат облеклата, обувките и потребителската електроника.

Мобилен взрив

По данни на Euromonitor International през 2017 година мобилните интернет продажби в България са се нараснали с 54% и доближават 115 млн. лева В този сегмент класическите онлайн търговци се показват доста по-добре от обичайните офлайн вериги с помощта на по-силния си софтуерен фокус и по-бързото внедряване на новите технологии в активността си. За разлика от тях обичайните играчи, които залагат на мултиканалния метод, са по-предпазливи във връзка с внезапното увеличение на онлайн продажбите си с концепцията, че това би могло да заплаши представянето им в останалите канали, се показва в отчета.

Очакванията на анализаторската компания са до 2022 година кумулативният растеж на мобилните интернет продажби да е с 27% до 384 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР