[Pexels.com] Десетки отворени фейсбук групи на различни класове са създадени

...
[Pexels.com] Десетки отворени фейсбук групи на различни класове са създадени
Коментари Харесай

Учителите трябва да изкарат учениците от Facebook

[Pexels.com] Десетки отворени фейсбук групи на разнообразни класове са основани в страната след издаването на заповедта за промяна към отдалечено образование от МОН, които елементарно могат да бъдат открити с просто търсене. Учителите ги употребяват за образование поради достъпността на обществените медии, а и постоянно тъй като нямат предходен опит с просветителните платформи. От писмо, разпратено през днешния ден до учебните заведения от районните ръководства на образованието (РУО), излиза наяве, че отдалеченото образование в страната ще продължи най-малко до 13-ти април. Това значи и че учителите имат време да се приспособят към по-ефективни от обществените медии електронни платформи и да прекратят негативни практики, заформили се от акомодацията към отдалеченото образование.

Практиката с отворени и затворени просветителни групи във фейсбук се следи както при гимназиални паралелки, по този начин и при по-млади - читатели на Капитал показаха образци за обществени групи с възпитаници от IV и V клас. И то макар че по закон е неразрешено на деца до 14 годишна възраст да имат профили в обществените мрежи - преподаването през фейсбук в допълнение предизвиква нарушаването на този закон.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преподаването през обществени медии вместо в предпазена просветителна среда основава заплаха от приключване на персоналните данни на учениците. Социалните медии и чат платформите също са цялостни с продуктово позициониране, каквото не може да участва в една просветителна среда. И трето - до момента в който просветителни платформи като Гугъл Classroom и обезпечената от МОН Microsoft Teams изискват повече време за научаване от страна на учителите, те са и в пъти по-ефективни за организация на образователните часове и следене на работата, до момента в който съблюдават всички условия на GDPR.

Опасност за данните на учениците

Всеки може да види листата с членовете на отворена фейсбук група и по този начин да стигне до персоналните профили на децата в класа. Илиана Борисова от просветителното съдружие Ex Nihilo се тормози, че въпросът за персоналните данни на учениците в сегашната обстановка на отдалечено образование не се приема задоволително съществено. " Всички знаем какъв брой е рисков онлайн тормозът и в същото време сега в един огромен проект в България става нещо, което дава всички предпоставки това да стане след време, " добавя тя пред Капитал. Според ръководителя на " Образование без раници " и преподавател по немски език и философия Иван Господинов, " рискът сега по-скоро е, че персоналната информация на възпитаници е открита към други възпитаници и първоначално там могат да се получават злоупотреби. " Той споделя, че бързо се популяризират колажи с персонални фотоси на възпитаници, което може да бъде форма на тормоз. Достъпът до сходни данни е неосъществим, в случай че учениците работят през която и да е от одобрените просветителни платформи, до които учителите имат елементарен и безвъзмезден достъп.

Ръководителят на правния екип на " Програма Достъп до информация " адв. Александър Кашъмов изяснява пред Капитал, че в описаната обстановка е доста евентуално " децата и родителите им да не са осведомени за последствията, което значи, че техните данни се отварят от неоторизирани лица без те да имат авансово знанието за това, което явно опонира на разпоредбите на GDPR. " Той счита, че " пътят за решаването на казуса е посредством основаване на модел от страна на Министерството на образованието, с цел да се даде рекомендация или директива, с цел да бъдат ориентирани учителите и учебните заведения какви типове платформи да употребяват, тъй че да могат да бъдат предпазени и персоналните данни на всички участници в просветителния развой. "

Продуктово позициониране в обществените медии

Проблемът с Фейсбук не изчезва обаче, в случай че учителите просто затворят достъпа до просветителните групи единствено до участниците в тях. " Продуктовото позициониране е доста тежко в обществените медии, освен във Фейсбук. Законът не разрешава правенето на продуктово позициониране в един образователен развой, " изяснява пред Капитал шефът на Центъра за креативно образование Александър Ангелов. Това важи и за Viber, където също има доста реклами, защото приложението просто не е основано с просветителни цели. Родители на деца в начална и съществена степен на образованието описват пред Капитал, че не биха разрешили децата им да вземат участие в сходни просветителни способи, тъй като не биха желали да имат профили, а и поради неналичието на надзор над рекламите, с които се сблъскват децата им. В същото време, платформи като Гугъл Classroom и Microsoft Teams са основани с просветителна цел и нямат този проблем.

Просто не е дейно

Не на последно място обществени медии като Фейсбук и чат приложения като Viber просто не са ефикасни за поставените просветителни цели. " Заради това, че не желаят да влагат пет или 10 часа да се приготвят с някоя платформа, тези учители са подготвени да харчат по един, два, три часа дневно в безумни софтуерни задания. Използвайки Classroom да вземем за пример, един преподавател може с един клик да разпореди на 30 възпитаници задача и след това телефонът или компютърът ще му дава уведомление, когато всеки възпитаник си съобщи задачата без да би трябвало да отваря 30 имейла, да резервира 30 файла и да ги гледа един след различен, " изяснява Ангелов пред Капитал.

Илиана Борисова също споделя, че във фейсбук групите се разменят фотоси на задания, а и че всеки възпитаник може да види самостоятелната работа на останалите - проблем, който обезсмисля част от независимата работа на всеки възпитаник и просто не съществува в същинските просветителни платформи, където учениците нямат достъп до труда на останалите. Когато образованието се случва през обществената мрежа също е извънредно мъчно за един преподавател да се регистрира за резултатите си пред МОН - Фейсбук не следи самостоятелното развиване на всеки възпитаник или по какъв начин и по кое време един преподавател преподава.

Какво следва

Българското обучение е едвам във втората си седмица на отдалечен режим. Според писмо от Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София, разпратено до учебните заведения през днешния ден, отдалеченият режим ще продължи най-малко до 13 април. Темата за персоналните данни на учениците е косвено наранена в писмото - то предлага на учителите, които още не са минали към електронни просветителни платформи да го създадат, а " интернет приложения, обществени мрежи или е-поща могат да продължат да се употребяват за връзка с родителите, " гласи рекомендацията към учителите. Съветът на Господинов към сътрудниците му учители не се разграничава изключително: " Фейсбук може да е единствената платформа, посредством която вие можете в началото да съберете учениците, само че вие би трябвало да ги съберете във Фейсбук, с цел да ги изкарате оттова " - към платформата на Гугъл, предлаганата от МОН платформа на Microsoft, или друга комфортна за преподавателите платформа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР