[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКрай на свободата в киберпространствотоПривържениците на киберпространството

...
[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКрай на свободата в киберпространствотоПривържениците на киберпространството
Коментари Харесай

4+1 | Свободата в киберпространството намалява, как учени откриха кокаин в британски скариди и още

[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Край на свободата в киберпространството

Привържениците на " киберпространството " постоянно са си го представяли като форма на положителна безредица. За жал на по-либертарианско настроените свободата в интернет изчезва все по-бързо - регулаторите в Съединени американски щати и Европейски Съюз откриват нови способи да лимитират какво може и не може да бъде оповестено. През това време Русия си измисли " върховен интернет ", а практиките на Китай са познати на всички. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Скариди с кокаин
Британски учени откриха следи от кокаин, кетамин и други противозаконни опиати в скариди, уловени на 15 разнообразни места в региона Съфолк. Докато новината звучи като български жълти вести от вида на " прасе изпи 15 бири и атакува крава ", в този случай става дума за действителен академични опит. Заключението: опиати и пестициди, изхвърлени в канализацията, се утаяват продължително в живи организми даже надалеч от огромни градове като Лондон. Прочетете повече тук.

Следи от студената война чак в Марианската котловина
Тежък въглерод-14 е открит в храната на ракообразни в Марианската котловина и други дълбоки океански каньони. Това демонстрира, че остатъчни частици от нуклеарните проби на студената война са разкрили пътя си до най-дълбоките и далечни елементи на Земното кълбо. Прочетете повече тук.

На пластмасова диета
Около 9 млн. тона забележим пластмасов отпадък се изсипва в международния океан всяка година - само че с изключение на него се изсипва и отпадък, незабележим за човешкото око. Така наречените микропластмаси се считат за все по-огромен проблем от морските откриватели - такива са открити в представители на съвсем всеки морски тип. Как това въздейства на хранителната верига, която въпреки всичко включва и хората, занапред ще разбираме. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

За цената на Coca-Cola

Цените с времето се усилват, стига да не приказваме за Coca-Cola. Напитката резервира първичната си цена в продължение на цели 70 години - от 1886 година до 50-те години на ХХ век тя коства единствено 5 цента. В този подкаст на Planet Money може да откриете за какво - отговорът включва милиони автомати за питиета из цялата страна и един изпълнителен шеф, който просто е желал да разкара няколко юристи от офиса си. Можете да слушате тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР