[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКак повишението може да намали щастието виПрез

...
[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКак повишението може да намали щастието виПрез
Коментари Харесай

4+1 | Как борбата за повишение не винаги е правилният ход, защо трябва да оставите бакшиш на камериерката си и още

[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Как покачването може да понижи щастието ви

През 1969 година Лоурънс Питър създава следния принцип: служащите биват повишавани, до момента в който не доближат до равнището си на непросветеност. Следващата логическа стъпка е, че старшите служащи, които не са повишавани отдавна в една компания, най-вероятно са некомпетентни. Още повече че когато работиш нещо натоварено, в което не си добър, самото наслаждение от живота изчезва. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Оставете бакшиш на камериерката
Традиция е хората да оставят бакшиш на сервитьора си в хотела, само че същата процедура множеството пъти не доближава до камериерките в хотела, нищо че са по-ниско платени от сервитьорите, а правят по-тежка работа. Опити да се вкарат бакшиши за камериерки в американски хотели даже са довели до противоположния резултат - акции за понижаване на броя камериерки, а не по-честно възнаграждение на натоварения личен състав. Прочетете повече тук.

Защо не виждаме сакадичните придвижвания на очите
Сакадичните придвижвания на очите са дребните придвижвания на вътрешните ни очни мускули, които трансформират позицията на окото, по доста пъти в секунда. Целта на тези придвижвания е да предотвратяват акомодацията на ретината и да ни дават виждане във висока резолюция. Дребните придвижвания остават незабелязани за нас, само че са основни за умеенето ни да виждаме. Прочетете повече тук.

Преброените дни на Кари Лам
Назначението на Кари Лам за водач на Хонконг през 2017 година беше признато с вяра от популацията - Лам е известна с работливостта си и изглеждаше като сплотяващ претендент. В момента, в който Лам пристигна на власт обаче, тя стартира още по-масирана акция от предшественика си за уронване на престижа на институциите в Хонконг и приемане на закони в интерес на същинския Китай. Това докара и до най-големите митинги в града от 1997 година насам, както и до желанието на стотици хиляди души Лам да подаде оставка. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Надценени ли са огромните градове

Класическите пояснения са, че огромният град е мястото на безкрайните благоприятни условия, където хората бягат от провинцията. Нови изследвания обаче карат някои икономисти да опонират на десетилетия икономическа доктрина и да задават въпроса: Надценени ли са огромните градове? Класовата подвижност не е това, което беше. Можете да слушате тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР