[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКак на хората им хрумват нови идеи

...
[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКак на хората им хрумват нови идеи
Коментари Харесай

4+1 | Откъде идват новите идеи според Айзък Азимов, къде и как ще живеем през 20-те години на века и още

[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Как на хората им хрумват нови хрумвания съгласно Азимов

През 1959 година известният създател на научна фантастика Айзък Азимов написа есе за оптималната среда за генерацията на нови и забавни хрумвания. Според него същински значимите хрумвания се генерират от хора, които освен добре схващат дадена сфера, само че и умеят да основават неподозирани до този миг връзки с други сфери и хрумвания. Според Азимов обаче тези процеси се случват най-добре в изолираност, и то когато не ти заплащат за генерацията на хрумвания. Иначе самото възприятие за отговорност убива въображението. Прочетете есето на Азимов тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Къде ще живеем през 20-те години на века
Според прогноза на Financial Times три трендове ще дефинират жилищата на идното десетилетие. Зелените " екодомове " ще се трансфорат в знак на статут на елита. В същото време от ден на ден квартали ще бъдат издигнати и ръководени от корпорации. Не на последно място самите ни жилища, еко или не, ще се строят във заводи за икономии на мащаба. Или най-малко по този начин предвиждат специалистите сега. Прочетете повече тук.

Скритата севернокорейска злополука
Според формалните отчети африканската чума по прасетата, която унищожава стадата в множеството страни в Източна Азия, в това число и в Китай, е прескочила Северна Корея. Твърденията обаче не съответстват с значими индикатори - пет заболели от чумата диви свине са открити в гранични зони сред Северна и Южна Корея, като такива са откривани и преди. Също знаем, че огромна част от севернокорейските свине се отглеждат в дворове като в Китай. Все повече специалисти са на мнението, че и Северна Корея е мощно наранена, само че крие вредите. Прочетете повече тук.

" Премазани тела и кости, стрити на прахуляк "
Така Си Цзинпин заплаши тези, които се пробват " да отделят който и да е район от Китай ", при посещаване в Непал. Докато президентът на Китай не загатна Хонконг категорично, всички одобряват думите му като опасност против протестиращите за народна власт. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

За околната среда, капитализма и технологиите

Един от водещите причини сега е, че капитализмът унищожава околната среда и че би трябвало да се одобри нова парадигма, която не счита икономическия напредък за най-важното. В същото време обаче развиващият се свят желае да реализира същото равнище на живот като Запада. Възможно ли е това без фаза на екстракция на запас от околната среда и, в случай че да, какви технологии са нужни за това? Как в цялото уравнение влизат нуклеарната сила, Tesla и модерните разногласия за бъдещето на капитализма? Слушайте диалог сред Марк Андреесен и специалисти от капиталовата му компания a16z.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР