[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКак дългите пътувания в космоса подлагат разсъдъка

...
[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКак дългите пътувания в космоса подлагат разсъдъка
Коментари Харесай

4+1 | За непреодолимата самота от пътуването в космоса, как пластмасовият боклук превзе Антарктика и още

[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Как дългите пътувания в космоса подлагат разсъдъка на астронавтите под риск
Напоследък се приказва доста за пътуването до Марс и и изобщо за бъдещето на човечеството като транспланетарен и галактически тип, само че истината е, че с цел да се случи това, би трябвало да се оправим със ужасно доста и ужасно разнородни проблеми. И то освен софтуерни, само че също и биологични и психични. BBC споделя за едно от провокациите - по какъв начин астронавтите да запазят здравия си разсъдък, когато се наложи да прекарат месеци и години, пътувайки в космоса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как пластмасовият отпадък завладя Арктика
През последното десетилетие учени и океанолози засичат прекомерно висока централизация на пластмасови боклуци в Арктика и Северния ледовит океан. Боклукът, измежду който и микропластмаси, са безусловно на всички места - плажовете, в седиментите, леда, и повърхностните води. Защо това се случва в един от най-слабо обитаемоте райони и експлоатирани океани? Възждушните и океанските течения са измежду аргументите, само че какво още прочетете тук.

Крал Ваджиралонгкорн освободи формалната си наложница
Беше единствено юли, когато на рождения си ден крал Маха Ваджиралонгкорн от Тайланд разгласи, че си назначава публична кралска наложница, нещо, което не се беше случвало в страната от началото на 20-ти век. Точно толкоз ненадейно кралят на Тайланд низвергна Синеенат Вонгваджирапакди, като я упрекна в опит да размени кралицата. Маха Ваджиралонгкорн е прочут с безотговорното си и постоянно грубо държание и разхитителен живот, само че не може да бъде подложен на критика в страната си по закон. Както показва The Economist, всеки гражданин, който посмее негативно да разяснява капризите на краля си може да чака дълъг престой в пандиза.

Какви решения предлага архитектурата за еднообразието на жилищата
Решението на дефицита на жилища в множеството градове е да се строят повече жилища. Проблемът с това е, че жилищните блокове се строят съвсем като на конвейер и като цяло са клаустрофобични. Тук обаче можете да прочетете за жилищни комплекси из света, които посредством поемането на архитектурни опасности основават неповторима и желателна среда за живот за живеещите в тях.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Кошмарът на икономиста
Икономическите рецесии са плашещи - те могат да лишат хората от пари, работа и даже бъдеще. В същото време те са съвсем постоянно непредвидими. И имат навика да се повтарят, поради което си приказваме за стопански цикли. Според доста типичен икономисти самата криза е знак за изкривяването на пазарите посредством непазарни механизми. Гмурнете се в някои от най-известните стопански рецесии и на предишното и обясненията зад тях с подкаста на Planet Money от тази седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР