Певицата с богат репертоар от хисарското село Паничери - Тинка

...
Певицата с богат репертоар от хисарското село Паничери - Тинка
Коментари Харесай

Тинка Нейчева пребори плагиат професор

Певицата с богат репертоар от хисарското село Паничери - Тинка Нейчева, посвети повече от 60 години от живота си на националната ария. С часове може да споделя за музикалните обичаи в родния си край, за огромния си Нейчев жанр, пръснал се в цялата страна, та даже и в чужбина. Сега на прага на 80-годишнината си Тинка Нейчева е решила да събере и остави за поколенията цялото си творчество във втора допълнена  книга. Песните „ Лиляна пее на хоро “, „ Искаха ме двама, трима “, „ Мама си Марко приказва “, „ Дена по двор хори “,  „ Клета била проклета “ са единствено една дребна част от големия  репертоар, които ще бъдат включени в нея.  

Нотирани са от Тодор Пращаков, който в продължение на една година работи върху тях, въпреки че през 2009 година професор от Музикалната академия  опитал да припише заслугата си в нотирането на песните в образователно пособие. " Истината е друга, дължа доста на Тодор Пращаков, който, преди да почине, ми сподели, че тези песни би трябвало да бъдат издадени, и аз изпълних заръката му ", споделя Тинка Нейчева.

Посвещава книгата на сестра си Цвята, от която е получила доста достоверни песни и с помощта на нея се построява като мощна певица. След довеждане докрай на гимназията в Хисаря инцидентно научава, че в тогавашния областен отбор в Пловдив с живописен началник Асен Диамандиев набират певици. Явява се на прослушване и е призната. Оттук стартира нейният път на национална певица, паралелно с фамозните по това време Георги Чилингиров, Мара Василева, Радка Кушлева, Милка Делева, Ирина Трачева...  

Реализира първите си записи в Радио Пловдив през 1964 година с оркестъра на Христо Урумов. Има безчет изяви  с известния гъдулар Янко Петров, както и с акордеонистите Аньо Анев, Петко Дачев и тромпетиста от Марково Иван Хаджийски. Регистрира и записи в дует със Станка Андонова, даже има и две записани песни с кларнетиста Иво Папазов от времето, когато е отбивал военната си работа в Пловдив.

Паничерските песни носят полъха на Средногорието и хисарския край. Голяма част от тях Тинка записва и с оркестъра на  Емил Колев, издадени от „ Балкантон “ на дългосвиреща плоча през 1988 година, които към момента се срещат по бутиковите музикални магазини. Нейният апел към младите артисти е да търсят остарели и непопулярни песни, а не да презаписват едни и същи на известните реализатори. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР