Певческата група за автентичен фолклор Факийски бялки от село Факия

...
Певческата група за автентичен фолклор Факийски бялки от село Факия
Коментари Харесай

Празнуващи Еньовден преминаха през венец от 77 билки

Певческата група за достоверен фолклор " Факийски бялки " от село Факия показа в Бургас националната традиция, която от епохи се извършва на Еньовден. Тя се назовава Еньова буля . Възстановката се прави на доста места в страната, само че единсвеното място, където националният обред е в достоверния си тип и се извършва по неповторим метод, е село Факия. То се намира в пазвите на Странджа планина.
Възстановката беше показана в Етнографския музей, а интерес към нея демонстрираха хора от разнообразни поколениия.

Actualno.com беседва с ръководителя на " Факийски бялки " Марияна Жекова: „ Групата съществува от доста години и има награди от разнообразни събори и други прояви, свързани с националните песни и фолклор. Последните награди „ Златен плакет “, получихме на фестивала „ Атлиманска огърлица “. По-важното е, че доста генерации са минали през тази група и тя непрестанно се обновява. Обичаят Еньова буля го пресъздаваме новаторско и ползата към него е доста огромен. На младото потомство би трябвало да покажем за какво се назовава Еньова буля и че е присъщ за село Факия. Жените от групата пеят и драматизират това, което извършват с цел да стане налично за всички. Тази дами са безспорните възрожденки, с военен дух, които демонстрират традициите на селото на поколенията “.
Жените от групата пресъздадоха празника , който стартира още от предния ден с брането на китките и слагането им в бакър, който е цялостен с „ мълчана вода “. Публиката видя обличането на еньовата буля, слагането и на раменете на лидерката на групата, обикалянето, ритуалното разпределяне на китките и наричането им за здраве. Присъстващите минаха през вълшебен венец от 77 билки , с цел да бъдат здрави през цялата година.

Ритуалът Еньова буля, който се извършва от певческата група за достоверен фолклор " Факийски бялки " е препоръчан за включване в нематериалното завещание на ЮНЕСКО .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР