Петьо Иванов все още е член на съвета на директорите

...
Петьо Иванов все още е член на съвета на директорите
Коментари Харесай

КПКОНПИ видя конфликт на интереси при бившия шеф на БЕХ Петьо Иванов

Петьо Иванов към момента е член на съвета на шефовете на " Булгаргаз "

© Анелия Николова Отстраненият през юли изпълнителен шеф на БЕХ Петьо Иванов е бил в спор на ползи, до момента в който е съвместявал този пост с присъединяване си в съвета на шефовете на " Булгаргаз ". Това излиза наяве от оповестено през днешния ден, само че взето на 18 септември решение на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). В него се показва, че като началник на БЕХ Иванов непозволено е дал своя вот самичък за себе си при назначението в " Булгаргаз " и си е определил възнаграждението, заради което му е наложена санкция от 15 хиляди лева и е постановено отнемането на получените приходи (около 60 хиляди лева, в случай че се съди по декларация пред самата КПКОНПИ). Актът може да се апелира пред Административен съд – София, в период от 14 дни след връчването, което не е ясно по кое време е станало. Към момента обаче няма данни за постъпила тъжба против това решение.

Извън съответния проблем това слага въпроса дали същите обвинявания не следва да бъдат отправени и към други някогашни ръководители на БЕХ, и към актуалните - Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов. Коен с изключение на изпълнителен шеф на държавния енергиен холдинг в този момент е член на съвета на шефовете на АЕЦ " Козлодуй ", Динчев е изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", а Андонов е изпълнителен шеф на " Мини Марица-изток ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Доколкото Коен и Андонов са в БЕХ от малко повече от два месеца, към момента не са имали опция да гласоподават избрани решения за дъщерните сдружения, в които вземат участие. Но при Живко Динчев не е по този начин - той е шеф в БЕХ от 2015 година и като подобен е дал своя вот преизбирането си за член на съвета на шефовете на ТЕЦ-а и определянето на възнаграждението си. Точно същото, в каквото е упрекнат и Петьо Иванов.

Какво е обвиняването

Сигналът против Петьо Иванов е подаден в КПКОНПИ на 27 ноември 2018 година, само че повече от половин година по него няма никакво придвижване. Едва на 7 май 2019 година антикорупционната комисия изисква доказателства от Министерството на енергетиката за избора на Петьо Иванов и назначението му на избраните позиции.

В последна сметка от събраните по преписката доказателства е станало ясно, че като член на съвета на шефовете на БЕХ Иванов е взел участие в съвещание на 7 август 2018 година и е дал своя вот за избирането си за член на СД на " Булгаргаз ". В друго съвещание на шефовете на енергийния холдинг от 20 ноември 2018 година той е дал своя вот за преизбирането си за член на СД на " Булгаргаз ".

Проверката на КПКОНПИ продължава и след датата на самия сигнал, като открива, че на 3 декември 2018 година Петьо Иванов е сключил контракт самичък със себе си в качеството му на изпълнителен шеф на БЕХ, от една страна, и член на СД на " Булгаргаз ", от друга.

Парадокс или не

Разбираемо Петьо Иванов твърди, че не е нарушил Правилника за реда за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала.

Аргументите му за това са, че възбраната физическо лице да бъде шеф, инспектор и член на изпълнителни или контролни органи на повече от едно комерсиално сдружение с държавно присъединяване в капитала не се ползва по отношение на търговски сдружения от второ равнище, каквото е " Булгаргаз " - негов притежател не е непосредствено страната, а БЕХ. В допълнение се показва и това, че едновременното присъединяване в БЕХ и " Булгаргаз " е в сходство с предмета на активност и със същността на холдинговата конструкция според Търговския закон. А и визираните решения са взети единомислещо, което на процедура значи, че гласът на Петьо Иванов е нямал решаващо значение, защото не би трансформирал нищо, даже и да се беше въздържал или отсъствал.

Всичко това се удостоверява и от продължаващата до момента процедура членовете на СД на БЕХ да вземат участие и в управителните органи на дъщерните на холдинга сдружения. На процедура Жаклен Коен и Андон Андонов бяха сложени в такова състояние с решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която ги назначи в БЕХ през юли, откакто те бяха и не престават да бъдат в бордовете надлежно на АЕЦ " Козлодуй " и на " Мини Марица-изток ".

В другите два държавни холдинга - ДКК и БДЖ, няма сходно повтаряне на позиции по дъщерни сдружения, сподели инспекция на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР