Петя Първанова подава оставка като председател на Държавната агенция за

...
Петя Първанова подава оставка като председател на Държавната агенция за
Коментари Харесай

Махнаха шефката на Агенцият за бежанците Петя Първанова

Петя Първанова подава оставка като ръководител на Държавната организация за бежанците, удостовери самата тя пред Българска национална телевизия. Тя изясни, че тази заран е била извикана на диалог в Министерския съвет, по време на който е станало ясно, че взаимната работа не може да продължи.

От държавното управление прецизираха, че министър председателят Кирил Петков е изискал освобождението на Петя Първанова от поста “заради незадоволителни резултати през годините, незадоволителна софтуерна и експертна обезпеченост и подготвеност за справяне с бежански рецесии ”. Въпреки, че единствено през последните 3 години на Агенцията са били обезпечавани средства в размер на 50 млн. лева, както от европрограми, по този начин и от държавния бюджет, липсва построен потенциал и запаси за ръководство на обстановката с разселените от Украйна лица, изясняват уволнението от държавното управление.

За нов ръководител на ДАБ е назначена Мариана Тошева. Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като Координатор на план на ВКБООН „ Местно заселване на бежанци в България “ още пред 1993г., по-късно се причислява към Български хелзински комитет като „ Заместник шеф на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 година до напълно скоро е изпълнявала длъжността Програмен управител на Бежанско мигрантска работа на Български червен кръст.

“Г-жа Тошева умее да ръководи и координира екипи и планове, тя е позната със своята приемливост и дарба да поддържа връзка с хора от разнообразни култури и среди, има опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, британски и съветски езици ”, стимулират избора на нов началник на организацията от държавното управление.

Действията на ДАБ от началото на войната провокираха рецензии от партиите в ръководещото болшинство. Димитър Ташев от „ Продължаваме промяната “ ги посочи при изслушването ù преди седмица в Народното събрание.

“На 5 март посетих спешния център в град Варна и там нямаше лица от Държавната агенция за бежанците, които да спомагат на търсещите помощ ”, сподели той. До преди дни с цел да аплайват за статут, бежанците трябваше да отидат в София, Харманли или до селата Пъстрогор и Бяня. Там са лагерите на организацията, изискванията в които са нещо приблизително сред казарма, общежитие и затвор.

Оставката на Първанова беше поискана от Елисавета Белобрадова от " Демократична България " след чуването ѝ. " За 7 години по какъв начин съумя да ù убегне фактът, че дюшеците са цялостни с дървеници, само че все пак продължаваме да купуваме калъфки за тях? Проблемите в организацията са от 7 години ", сподели Белобрадова и назова управлението " неработещо ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР