Петя Първанова подава оставка като председател на Държавната агенция за

...
Петя Първанова подава оставка като председател на Държавната агенция за
Коментари Харесай

Петя Първанова подава оставка като председател на Агенцията за бежанците

Петя Първанова подава оставка като ръководител на Държавната организация за бежанците. Това удостовери самата тя пред Българска национална телевизия.

По думите ѝ тази заран е извикана на диалог в Министерски съвет. По време на диалога е станало ясно, че взаимната работа не може да продължи. 

Петя Първанова е родена в град София. Завършва немската езикова гимназия, а по-късно немска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” и право в Нов български университет. До 1999 година работи като помощник, преводач и протокол в разнообразни компании и държавни институции. В интервала 1999 – 2001 година е шеф отдел „ Международни връзки и протокол ” в Администрацията на Главния прокурор. 

В интервала 2001 до 2013 година е шеф на дирекция „ Международно съдействие ” на Министерство на вътрешните работи, където координира, провежда и взе участие в подготовката и осъществяването на критериите за участие в Европейски Съюз в региона на вътрешните работи, миграция и леговище. След присъединение на България към Европейски Съюз дава отговор за координацията по осъществяване на уговорките, произлизащи от участието.

От 2002 до 2007 е началник на Работна група 24 „ Правосъдие и вътрешни работи “, а след присъединението на България към Европейския съюз до 2013 управлява и управлява обезпечаването на активността на Работна група 23 „ Сътрудничество в региона на вътрешните работи “ към Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет. В интервала март – май 2013 година е министър на вътрешните работи в назначеното от президента Плевнелиев служебно държавно управление с министър председател Марин Райков.

От септември 2013 до март 2016 е началник на общоакадемичната администрация на Българската академия на науките. В интервалите ноември 2014 – март 2015 и март 2015 – март 2016 е и консултант надлежно на заместник-министър ръководителите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова в областите вътрешни работи, миграция, леговище. За времето на службата й в Министерство на вътрешните работи е награждавана неведнъж за високи служебни резултати и висок професионализъм с медали, почетни знаци и отличие - с “За героизъм и заслуга ” - I степен (2007г.), а от 1 юли 2010 година й е присъдена категория А – старши комисар.  На 9 май 2019 година е удостоена със степента джентълмен на Националния медал на Почетния легион на Франция.

Има професионални специализации по „ Управление на системите за престъпна информация съгласно Европейските стандарти ”, АМВР, 2002 г.; „ Управление на човешките запаси, асортимент на личен състав и ръководство на осъществяването ”, Дъблин, 2012 година и тримесечен стаж в Европейската комисия – Европейска работа за битка с измамите (OLAF) през 2005 година. Владее немски и британски език, употребява съветски език.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР