Петя на моята Петя“ открива 24-ия София филм фест на

...
Петя на моята Петя“ открива 24-ия София филм фест на
Коментари Харесай

Историята за Петя Дубарова открива Филм феста

„ Петя на моята Петя “ открива 24-ия София филм фест на 12 март в зала 1 на НДК. Лентата носи заглавието на описа на трансформиралата се в легенда поетеса Петя Дубарова.  Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на предишното, с цел да показват на актуалните младежи авторката на изключителни стихове и нейния гений. „ Това е модерна история. Държим да подчертаем, че това е филм за Петя Дубарова, без той да е „ за Петя Дубарова ”. Историята не е биографична, само че Петя участва със своята същинска същина и с най-ценното – с мъдростта и гения си, които е оставила на поколенията “, споделя Нели Димитрова.

Подходът в основаването на кино лентата е да свърже бъдещето с предишното. Историята е построена върху връзките и паралелите сред две тийнейджърки от друго време - Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и съвременна, а другата – както е показана във кино лентата – мъдра и митична.

„ Петя на моята Петя “ слага доста въпроси – в случай че останеш вечно на 17 и запазиш своите идеали, това избавя ли те от опцията да се превърнеш в отегчителен възрастен; по какъв начин се справяш с разочарованието от любовта; дали може да се предадеш, макар устрема да се бориш или би трябвало да продължаваш, без значение от всичко... Съвременната Петя би трябвало да открие своите отговори, сложена в обстановка сред живота и гибелта – дали да избере живота или да последва обичаната си поетеса Петя Дубарова.

Филмът, подсилен от Община Бургас,  е сниман за по-малко от месец напълно в морския град.  Оператор е Иван Вацов, продуценти са Николай Урумов и Кръстьо Ламбев. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова („ Маймуна “), Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов. Много от актьорите, които вземат участие, са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 поданици на града като статисти.

„ Петя на моята Петя “ е филм-изповед, предизвикан както от стиховете на Петя Дубарова, по този начин и от позабравените тийнейджърски идеали и вярвания на основателите му; от обстоятелството, че случилото се с нея преди съвсем 40 години се случва и през днешния ден – никой не може да победи в борбата против системата, само че това не значи, че би трябвало да спрем да опитваме.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР