Петя Дикова с помощта на Аня Пенчева прави филм за

...
Петя Дикова с помощта на Аня Пенчева прави филм за
Коментари Харесай

Ученици на Стефан Данаилов се борят, за да изпълнят последното му желание

 Петя Дикова благодарение на Аня Пенчева прави филм за Ламбо, Не спирайте да играете постановката " Актрисата "!, споделя Мастера преди гибелта си. " Не спирайте с " Актрисата ", апелирам ви! Дори и след мен, дано този театър да го има. Друг да играе любовника на Аня. " Това са били последните думи на огромният артист Стефан Данаилов в болничното заведение малко преди да си отиде на 27 ноември предходната година след тежко боледуване. Желанието си артистът насочва пред племенницата си Росица Обрешкова. Това предпочитание Ламбо споделя и с учениците си, които идват да го посетят в болничното заведение. До последно Данаилов не спираше да излиза на сцена без значение болежките, които имаше. Желанието на артиста " Актрисата " да продължи да се играе ще бъде зачетено. За това загатна самата Росица Обрешкова.

" Мислим върху този вид и не сме се отказали от спектакъла ", показа родственицата на артиста и негов помощник в НАТФИЗ. Ученици на артиста описват, че той самият е предложил сътрудника си Борис Луканов да поеме неговата роля и това са били последните му думи. " Не спирайте с " Актрисата ". Тази режисура би трябвало да живее ", заръчвал Ламбо.

В пиесата Мастера е ексцентричен възрастен швейцарски банкер, който ухажва актрисата Лидия Мартин, в ролята - Аня Пенчева, и я изкушава да размени сцената с Женевското езеро и с сантименталното успокоение в страната на шоколада. Спектакълът е с присъединяване на Кирил Ефремов, Ненчо Илчев, Иван Панев и Павел Иванов и провокира възторг из цялата страна, като за малко време бяха изиграни десетки представления. Преди Ламбо да претърпи случай на вилата си в Приморско, който докара до комплицирана интервенция, а по-късно и до внезапно утежняване на положението му, бяха програмирани към 15 турнета на " Актрисата ". Заради гибелта на артиста паднаха всички програмирани спектакли, а парите на феновете - върнати.

Ламбо доста желал да продължи да се играе постановката и даже помолил Аня Пенчева да откри метод представлението да бъде възобновено и след него. " Друг ще влезе в ролята ти на ухажор, не аз ", шегувал се Ламбо. Според други източници сега се водят договаряния с Борис Луканов, който, въпреки и на 83 години, има хъс да играе. Преди години носителят на " Аскеер " за изцяло творчество показа, че към момента таи вяра да се качи на сцената. В " Актрисата " Ламбо пърпореше с електрокар за датски пенсионери, платен особено за него, радвайки се като дете и развявайки прошарени коси. За да влезе в облика на чудатия швейцарец, артистът даже постави екстеншъни и " пусна " дълги кичури. Въпреки че бе в ролята на остарял и болен мъж, на сцената Данаилов палаво си открадваше и буйни целувки от тогавашната си възлюбена Аня Пенчева с думите: " Ама целуни ме като хората де, по-страстно ".

На премиерата в Народния спектакъл през юни 2019 година самата Аня Пенчева показа, че има вяра, че спектакълът ще има дълъг живот. Все още не е ясно дали в постановката Борис Луканов ще копира едно към едно облика, основан от Ламбо - т.е. дали и той ще се движи по сцената с количка. И Луканов сходно на Стефан Данаилов има проблеми с краката и върви с бастун, само че е прекомерно допустимо да се превъплъти по различен метод в героя на Ламбо и да сервира непредвидени изненади на публиката. Междувременно стана ясно, че журналистката Петя Дикова, която сега е по майчинство с първото си дете, още прави документален филм за Стефан Данаилов. По него тя ще работи със мемоари от майка си Аня Пенчева и материали от племенницата на Мастера - режисьорката Росица Обрешкова.

" Аз го обичам, публиката го обича и по тази причина желаеме да удължим този спомен ", показа в репортажа си след кончината на Стефан Данаилов чаровната Пипи. Съвсем скоро тя ще е подготвена с цялостната версия на лентата. Учениците му тъгуват за него " Половин година без Мастера. И моите последни дни в НАТФИЗ. Излизаме от Академията като сираци, изгубили своя татко. Това е краят на една ера - Мастерклас! Осем класа, десетки възпитаници на проф. Стефан Данаилов, блестящи гении, доста от тях към този момент от дълго време са огромни имена в театъра и киното. А ние сме последните му деца. И през днешния ден би трябвало да продължим. Защото проф. Данаилов ни даде сцената и сърцето си, даде ни криле да полетим. Липсва ни всеки ден. Много желая да му се обадя и да му кажа тъкмо през днешния ден: " Благодаря ви, Учителю. Ще ви пазим в сърцето си ".

С тези думи една от ученичките в завършващия финален клас на Стефан Данаилов - Радина Боршош, се обърна към паметта на огромния артист в последния ден на образованието си в НАТФИЗ - 24 май. " Завършваме с драскотина в сърцето. Много мотиви сме чествали с нашия Мастер. Надявам се и поисквам на своя клас, откакто сме затворили тази врата, да отворим още по-голяма ", от своя страна показа и различен възпитаник от последния клас на Ламбо - Живко Сираков, представен от " България Днес ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР