Петвековен дъб от великотърновското Ново село е победителят в тазгодишното

...
Петвековен дъб от великотърновското Ново село е победителят в тазгодишното
Коментари Харесай

Петвековен дъб спечели конкурса Дърво с корен 2019-та

Петвековен дъб от великотърновското Ново село е спечелилият в тазгодишното издание на състезанието за обичани дървета „ Дърво с корен ”. Дъбът ще показа България на интернационалния конкурс „ Европейско дърво на годината 2020 ”, в който ще вземат участие дървета от 17 страни.

Вековният дъб пази историята на Ново село от построяването му през1750 година до през днешния ден. В онлайн гласуването дървото е получило най-голяма поддръжка от 1073 гласа, описа за „ Дарик ” Дима Котева от съдружие „ Екообщност ” - уредници на състезанието.

„ Този достоен дъб, който пораства в центъра на Ново село е безмълвен очевидец на основаването на самото населено място на Балкана, където в миналото на място, където в миналото е съществувала гъста дъбова гора и блата “, сподели Котева пред Дарик и добави, че той пази историята на Ново село от построяването му през 1750 година до през днешния ден.

Номинацията бе подадена от Дарина Арнаудова-Горчакова – публицист в БНР, която изпрати откъс от предаване, излъчено преди 8 години по стратегия „ Христо Ботев ”, отдадено на с. Ново село. Тя споделя: „ Петвековният дъб в самия център на селото, пред който от пет чучура струи бистра ледена вода, сграбчи вниманието ми. Може би и на вас ще ви бъде забавно да научите тази история. “

Историята на дървото описа кметът на селото Христо Христов: „ Това Ново село, последното, е на 260 години. За благополучие, имаме един оживял древен дъб, който съгласно експертите е на 500 години. Да можеше да споделя... “ И добавя, че през 2010 година, при честване на годишнина от основаването на селището, до остарялото дърво жителите засаждат млад дъб от жълъд на вековното дърво, с концепцията двете дървета да вплетат корените си и - до момента в който „ старецът “ е още жив и помни - да съобщи историята на Ново село на младото дръвче.

В спомагателната категория „ Вековните дървета приказват “ победител тази година е над 500-годишен източен чинар, възходящ в кв. „ Косова махала ” в гр. Гоце Делчев, който се счита за една от емблемите на града.

В категорията „ Млад природолюбител ” журито отличи седмокласника Михаил Костадинов от Севлиево.

Тази година журито връчи в допълнение и една специфична премия – на Димо Троянчев от Пазарджик за изпратената от него номинация на 200-годишен елементарен орех в околност Юрта край с. Карабунар, общ. Септември.

Той впечатли журито с дейното си отношение в опазването на вековни дървета – по негова самодейност и със съдействието на кмета на селото Иван Каменарски предходната година орехът е бил регистриран и разгласен за предпазено дърво по смисъла на Закона за биологичното многообразие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР