Петте страни от ЕС, членки на Съвета за сигурност на

...
Петте страни от ЕС, членки на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Страните от ЕС, членки на Съвета за сигурност на ООН: Голанските възвишения не са израелска територия

Петте страни от Европейски Съюз, членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отхвърлиха през днешния ден решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения за израелска територия и показаха безпокойствие, че то може да има съществени последствия, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

Белгия, Англия, Германия, Полша и Франция подчертаха, че европейската позиция не се е трансформирала и че според интернационалното право, залегнало в резолюциите на Организация на обединените нации, Голанските възвишения остават окупирана от Израел сирийска територия. "Не признаваме израелския суверенитет над териториите, окупирани от Израел след юни 1967 година, в това число Голанските възвишения, и не ги считаме за част от територията на Държавата Израел ", сподели пред кореспонденти белгийският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Марк Пестен де Бойтсверве. "Изразяваме сериозното си безпокойствие от последствията от признаването на нелегално анексиране и последствията в по-широк районен проект ", сподели той в наличието на непрекъснатите представители на останалите четири страни.

Изпълняващият длъжността непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Джонатан Коен съобщи на съвещание на Съвета, отдадено на Близкия изток, че Вашингтон е взел решението си, с цел да се опълчи на сирийския президент Башар Асад и Иран.

На съвещанието Русия и Китай се оповестиха срещу американското решение, същото направиха и Индонезия и Южна Африка - две страни, мощно подкрепящи палестинците.

Съветът за сигурност ще разиска решението на Съединени американски щати на съвещанието, отдадено на бъдещето на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Голанските възвишения (УНДОФ).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР