Петте страни от ЕС, членки на Съвета за сигурност на

Петте страни от ЕС, членки на Съвета за сигурност на ...

Страните от ЕС, членки на Съвета за сигурност на ООН: Голанските възвишения не са израелска територия.


Петте страни от ЕС, членки на Съвета за сигурност на ООН, отхвърлиха днес решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения за израелска територия и изразиха безпокойство, че то може да има сериозни последици, предаде БТА, цитирайки АФП.

Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция подчертаха, че европейската позиция не се е променила и че съгласно международното право, залегнало в резолюциите на ООН, Голанските възвишения остават окупирана от Израел сирийска територия. "Не признаваме израелския суверенитет над териториите, окупирани от Израел след юни 1967 г., включително Голанските възвишения, и не ги смятаме за част от територията на Държавата Израел", каза пред репортери белгийският постоянен представител в ООН Марк Пестен де Бойтсверве. "Изразяваме сериозното си безпокойство от последиците от признаването на незаконно анексиране и последиците в по-широк регионален план", каза той в присъствието на постоянните представители на останалите четири страни.

Изпълняващият длъжността постоянен представител на САЩ в ООН Джонатан Коен заяви на заседание на Съвета, посветено на Близкия изток, че Вашингтон е взел решението си, за да се противопостави на сирийския президент Башар Асад и Иран.

На заседанието Русия и Китай се обявиха против американското решение, същото направиха и Индонезия и Южна Африка - две страни, силно подкрепящи палестинците.

Съветът за сигурност ще обсъди решението на САЩ на заседанието, посветено на бъдещето на мироопазващите сили на ООН в Голанските възвишения (УНДОФ).

Източник: novini.bg