Петте поръчки на стойност над 878 млн. лв., които бяха

...
Петте поръчки на стойност над 878 млн. лв., които бяха
Коментари Харесай

Журналистка блокира поръчки над 878 млн. лева, но не подава оферти

Петте поръчки на стойност над 878 млн. лева, които бяха блокирани за няколко месеца от хасковската журналистка Росица Кирева, са към този момент в ход. Справка в протоколите на съответните възложители сочи, че компанията й „ Рос БГ “ ЕООД не е взела участие в нито една от тях.
Три от спрените процедури посредством едноличната й компания, записана в бургаски апартамент, са оповестени от Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). Общата им стойност е 727 406 701 лева без Данък добавена стойност ( или 872 888 041 лева с Данък добавена стойност ). Другите две са на община Велинград.
„ Рос БГ “ ЕООД е учредено през януари месец с 1000 лв. капитал и е задействано два месеца по-късно. Активността му се състои в блокиране на значими за обществото поръчки и най-много големи по мащаб, респ. по финансов запас.
Дружеството на журналистката, до неотдавна основен редактор на „ Дарик “ в Хасково, постави ръка първо на процедурата за планиране и строителство на Централна гара София и ж.п. сектор Централна гара София – Волуяк. С тъжба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я стопира на 15 март, като тя и до тогава е спирана от други компании. А поръчката е с планирана стойност 170,5 млн. лева без Данък добавена стойност.
След рестартирането й, когато са отворени офертите, е видно, че измежду претендентите отсъства „ главният кандидат “, който я апелира. Участници в процедурата са четирима: „ Терна “ АД – София; „ ЗГОП България “ ДЗЗД (с участници „ Тодини България “ ООД и СД „ СГОП “); „ ВДХ “ АД; Консорциум „ Комса-Тракция “ – Испания (с участници „ Комса “ ЕАД и „ Тракция ПРК и И “ С.А.).
На 11 април Кирева подава тъжба против поръчка на община Велинград за реорганизация на общински пътища на стойност 2 611 569 лева Комисия за защита на конкуренцията отхвърля да образува произвеждане през май месец, само че забавянето е реалност. Протоколите за отваряне на предложения са оповестени на 30 август и „ Рос БГ “ не е измежду претендентите.
Няколко дни по-късно друга поръчка на Велинград е спряна –за реорганизация на улици. Тя е с планирана стойност 1 828 048 лева и Комисия за защита на конкуренцията афишира за нелегално решението за нейното разкриване. Поръчката прекъсната и и е отначало оповестена през август месец.
На 21 май „ Рос БГ “ подава тъжба против друга поръчка на НКЖИ – на стойност 361 482 526 лева без Данък добавена стойност за рационализация на железопътен сектор Костенец – Септември.
След разблокирането и отварянето на офертите за ЖП-участъка жалбоподателят отново не е кандидатствал. Оферти са подали ДЗЗД " Железници Костенец – Септември ", Консорциум " Булрейл 2019 ", „ Терна “ АД, ДЗЗД " ЖП Костенец – Септември ", консорциум " Интоса Конституционен съд " и ДЗЗД " Костенец – Септември 2018 ". От българска страна в консорциумите влизат огромни компании като " Трейс холдинг ", " Главболгарстрой ", " Автомагистрали Черно Море ", а измежду задграничните претенденти има португалски, испански и гръцки компании.
На 12 юни пред Комисия за защита на конкуренцията е „ маркирана “ трета железопътна поръчка с планирана стойност 195 424 175 лева без Данък добавена стойност. Тя е за планиране и създаване на системи за сигнализация и телекомуникации по ЖП-линията Пловдив – Бургас.
Когато след време я разблокират се оказва, че три консорциума са подали предложения за нея: „ ААА Сдружение “ (с участници „ Алстом Транспорт “ Румъния, „ Алстом Транспорте “ Испания и „ Ат Инженеринг 2000 “ ООД); консорциум „ ТКП Пловдив – Бургас “ (с участници „ КАПШ КармерКом АГ “ и „ Принтек България “ ЕАД); консорциум „ Плобур “ (с участници „ Джи пи Груп “ АД, „ Мармет “ АД, „ Бомбардие Транспортейшън Итали “ АД и „ Бомбардие Транспортейшън Полска “ ООД).
Въпреки че, като се изключи една, всички тъжби на „ Рос БГ “ са отхвърлени, а и очевидното отвращение на сдружението да ги завоюва, то продължава да нападна поръчки.
Последно обжалвана – през август месец, е процедура на община Ямбол на стойност 5 592 574 лева без Данък добавена стойност. Тя е за периодически доставки на хранителни артикули в детски градини, детски ясли, детска кухня, Дневен център за деца и младежи с увреждания, Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания, Център за настаняване от фамилен вид за деца с увреждания, Центрове за настаняване от фамилен вид за младежи с увреждания, Защитено жилище за лица с умствена назадничавост, Дом за остарели хора и Домашен обществен патронаж. Дружеството на Кирева не е подало оферта пред община Ямбол.
Нея обаче „ Рос БГ “ не е могла и да спре, поради влезлите неотдавна в действие промени в Закона за публични поръчки, съгласно които се желае жалбоподателят да обоснове заинтересоваността си. Тя освен, че не е потвърдила качеството си на „ заинтригувано лице “, само че не е платила и нужната такса от 4500 лв. за започване на произвеждане .
Интересно е, че за огромните блокирани поръчки таксите, макар че не са по никакъв начин скромни за начинаеща компания, са били импортирани в Комисия за защита на конкуренцията. А също и за обжалване пред Върховния административен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР