Петте най-големи публични газови и петролни компании и търговски групи,

...
Петте най-големи публични газови и петролни компании и търговски групи,
Коментари Харесай

Петролните гиганти похарчили €250 млн. за лобизъм в ЕС

Петте най-големи обществени газови и петролни компании и търговски групи, които ги съставляват, са похарчили 250 милиона евро за лобизъм в Европейски Съюз от 2010 година, оповестиха екоорганизации, представени от Агенция Франс Прес.
Изследването демонстрира, че BP, Chevron, ExxonMobil, Shell и Total, както и комерсиалните групи, настоящи от тяхно име, са провели минимум 327 срещи на високо ниво с представители на Европейската комисия, откогато Жан-Клод Юнкер оглави Комисията през 2014 година, което значи приблизително повече от една среща на седмица.
Откритията са от обществено огласени документи. Компаниите, които са дали отговор на молба за коментар, споделят, че няма спор на ползи с извършените срещи.
Но природозащитни организации считат, че изхарчените пари за достъп до представители на Комисията демонстрират, че петролните и газови компании са се опитвали да окажат въздействие върху решенията на Брюксел.
Паское Сабидо от организацията Corporate Europe разяснява, че дейностите на фирмите са за отсрочване, намаляване и париране на по този начин нужните дейности за отбрана на климата. Европейски Съюз е обсъждан като един от международните водачи що се отнася до дейностите за климата.
Разследването на Corporate Europe Observatory, FoodWater Europe, Friends of the Earth Europe и Greenpeace е открило, че петте компании са заявили 123,3 милиона евро за лобиране в Европейски Съюз сред 2010 и 2018 г.Търговските асоциации, представляващи тези компании, са похарчили в допълнение 128 милиона евро през същия интервал.
През април неправителствената организация Global Witness е пресметнала, че огромните петролни и газови компании възнамеряват да изхарчат 5 трилиона $ в нови изследвания до 2030 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР