Петте национално представителни работодателски организации контраатакуваха министъра на финансите Асен

...
Петте национално представителни работодателски организации контраатакуваха министъра на финансите Асен
Коментари Харесай

Бизнесът се оплака от некадърно управление и неквалифицирани работници

Петте национално представителни работодателски организации контраатакуваха министъра на финансите Асен Василев след апела му от пазара да се извадят " некадърни работодатели ", които не могат да заплащат съответно на чиновниците си.

В отворено писмо Асоциацията на Индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът за Стопанска Инициатива насочат виновността към „ некадърната страна “, като засягат и ръководството на предходния постоянен кабинет.

В четвъртък вицепремиерът Василев участваше в съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, на което е декларирал: „ От пазара би трябвало да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати. Защото не могат да основат организация и не могат да употребяват уменията на служащите. Тук служащият не можел да изкара 710 лева, в Гърция умерено изкарват по 1000 евро ". 

Коментарите му бяха във връзка едоволството на работодателските организации против предложеното увеличение на минималната работна заплата от 650 на 710 лева от 1 април. 

Ден по-късно петте работодателски организации дават отговор, че „ в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логичност (б.а. – на Василев), най-некадърен шеф е точно страната! ", насочват те офанзива към ръководството, което е отпред едвам от малко повече от месец.

„ На минимална заплата в частния бранш се назначават хора с ниска или напълно изчезнала подготовка и опит. В дребните обитаеми места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат обществената функционалност на страната, като образоват и квалифицират изцяло необразовани и без никаква подготовка хора, и им заплащат колкото изкарват ", пишат петте организации. " Да, в чужбина такива хора получават повече, само че за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече ".

Според тях изпреварващото нарастване на минималната заплата води до равнене на всички хонорари на равнището на минималната работна заплата и демотивиране на работещите да се квалифицират и да поставят по-производителен труд.

„ Тоест, казусът не е в равнището на възнаграждение единствено на наетите на минимална заплата, а е систематичен проблем, обвързван с цялостното равнище на възнаграждение на труда. Минималната заплата е резултатна големина и се дефинира от количеството и качеството на положения труд, а не е обществена помощ “, гласи писмото им.

Те упрекват ръководещите в популизъм и се оплакват от високите сметки за ток, бюрокрацията и ограниченията в поддръжка на бизнеса.

„ Некадърният “ български шеф, за разлика от европейските си сътрудници, е:

- заставен да заплаща непостижими сметки за ел.енергия, поради продължаващото към този момент години „ кадърно “ ръководство на енергийния сектор в България;

- с изключителни старания намира служащи с обучение, умения и пълномощия на обичайно, само че незадоволително високо равнище, поради извънредно „ ефикасното “ ръководство на просветителният бранш с наливане на средства без слагане на условия за възстановяване на качеството на завършващите;

- заставен да губи време и запас за превъзмогване на голям брой бюрократични пречки, поради „ целенасоченото “ консумиране на милиони за електронно ръководство в страната с съвсем нулев резултат и ширеща се корупция (в битката с която към момента няма действителни резултати) ", гласи писмото на организациите, което значително в действителност е отправено към предходните ръководещи.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР