Петте хиляди лева глоба за излизане навън без маска разбираемо

...
Петте хиляди лева глоба за излизане навън без маска разбираемо
Коментари Харесай

Параграф 22: За да си купиш маска, трябва да излезеш. Ако излезеш си глобен, защото не си си купил

Петте хиляди лв. санкция за излизане на открито без маска разбираемо провокира въпроси. Ето всички вероятни парадокси.
Първи абсурд - логистичният
За да си купиш маска, би трябвало да излезеш. Ако излезеш без маска си санкциониран, тъй като си без маска. Оформя се действителна опция маската да ти излезе 5010 лв., при положение, че някъде по пътя за маската са те хванали без маска. Глобата влиза в действие с концепцията, че всеки към този момент има маска, само че някак си от дивотия си я държи у дома. Но не е по този начин. 
Втори абсурд - дефицитният
За да си купиш маска, въпреки всичко би трябвало да продават маски. Но от към този момент две седмици на доста аптеки е лепнат за всеки случай един бял лист, на който най-често написа: " Маски, дезинфектанти и алкохол НЯМА ". Тоест държавното управление действително вкарва опцията да те санкции за нещо, за което се допуска, че можеш да си купиш отвред, само че ти, бидейки твърдоглав и неотстъпчив, не щеш и не щеш да си го купуваш. Ситуацията обаче не е такава.
Трети абсурд - медицинският  
И военачалник Мутафчийски, и доста други, на няколко пъти към този момент приказваха за това по какъв начин маските са прекомерно несигурни против ковид. По-волните критици на епидемологичните ограничения даже споделят, че това е сходно с концепцията да спреш с решетка камък, който минава през нея. Препоръките на Световната здравна организация също включват рекомендация, само че не и обвързване, да се носят маски, а тук се задължат със закон и санкция. Като казахме санкция...
Четвърти абсурд - икономическият
5000 лв., даже спрямо други европейски страни, също уплашени, също вземащи супер строги ограничения, са ужасно високи. Особено в случай че стартират да се ползват на население, което всеобщо напълно скоро ще стартира да губи невисоките си приходи поради съкращаването както на цели предприятия, по този начин и на части от заплатите. Впрочем, нямаме нищо срещу високите санкции, когато би трябвало да се резервира нечий живот - само че можеше от дълго време да се стартира, да кажем, с доста по-високи санкции за каране с превишена скорост. Все още жертвите от ковид са хиляда пъти по-малко от всички тези, които се дадоха и не престават да се дават по автомагистралите. Ако санкцията за превишена скорост стане тъкмо тези хубави 5000 лв. току-виж всички тези проблеми, чието решение е в хибернация поради ковонаривуса, вземат да се решат. 
___
Изглежда обаче има и друго: че големите санкции и всички рестриктивни ограничения, които се вземат не са за сериозното малцинство, което ясно вижда прекалено много парадокси, свързани с тях. Когато става дума за пандемия, множеството правила се вземат с най-широк знаменател, т.е., включват и таман тези хора, които се държат безконтролно и ганьовизират карантината по всевъзможни способи. В този случай, за разлика от доста други ганьовизации, заплахата е огромна и за всички останали - коронавирусът, умножен по ганьовизацията, задава прекомерно неподходящ коефициент на болест изключително за сринатата здравна система. Но няма по какъв начин - за пръв път неприятният материал не е в действителност ужасно подобаващ за култивиране електорат по време на избори, за който е по-рентабилно даже да не се грижиш изключително, а известна заплаха, с която би трябвало да се оправиш. Затова - триумф на всички. Както споделя Китодар Тодоров - " Защо да дам 5000 лв. да ида на Малдивите, когато към този момент мога да ги дам, с цел да отида до парка ".
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР