Петстранната, прозрачна звезда, затворена в кръг - това е Пентаграмата.

...
Петстранната, прозрачна звезда, затворена в кръг - това е Пентаграмата.
Коментари Харесай

Какво е значение на обърнатата и изправена Пентаграма

Петстранната, транспарантна звезда, затворена в кръг - това е Пентаграмата. Това е един от най-древните човешки знаци. Предците ни са го рисували в Европа още преди осем хилядолетия. Думата Пентаграма идва от гръцката дума pentagrammon.

Освен в пещерите на Европа Пентаграми са откривани и в Месопотамия и Израел. Символът бил най-харесван от античните шумери. Смята се, че петте му края съставляват петте забележими планети на нощното небе – Юпитер, Меркурий, Марс, Сатурн и Венера.

Редно е да се каже, че няма ясни доказателства за това какво е означавала Пентаграмата за античните нации, изключително в Шумер, до към 400 година пр.н.е. и възхода на питагорейската мистичност.



Питагорейците нарекли Пентаграма хигия, също като гръцката богиня на здравето Хигия. Те видели в Пентаграма математическо съвършенство, което по-късно станало известно като златното съответствие.

Питагорейците, наречени по този начин на Питагор - математик, който предизвиква своите почитатели да търсят истината и знанието, употребявали Пентаграма, с цел да се разпознават между тях, да подписват писма и да споделят с учения. За тях Пентаграмата представлявала и петте точки на човешкото създание - два крайници, две ръце и една глава.

Хайнрих Корнелиус Агрипа доразвива през 15 век теорията за Пентаграмата. Средновековният академик я счита за математическо изображение на петте детайла на живота – земя, огън, въздух, вода и дух. Според него в обичайното си състояние Пентаграмата изобразявала чистотата и добротата по света, а когато е обърната, изобразявала всичко неприятно и неверно по света.



През Средновековието обърнатата Пентаграма станала израз на поклонението пред Дявола.

Има още няколко смисли за обърнатата Пентаграма. В антични времена със общоприетата Пентаграма се представяло поклонението пред бога на плодородието, а с обърнатата – поклонението на богинята на любовта.

В някои широкоразпространени предхристиянски религии в Европа общоприетата Пентаграма изобразявала духа, точката най-отгоре, който управлява и четирите стадия на живота – младост, зрялост, напреднала възраст и гибел.

Обърната Пентаграма представлявала проклинание, с което правещият го желал да прокълне всичко в живота на врага му да се обърка.

Източник: sanovnik.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР