Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден

...
Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден
Коментари Харесай

Петровден

Петровден означаваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е предназначен за светиите Петър и Павел. За традицията на българина обаче светиите са считани за братя и имат два обособени дни за удостояване - Петровден е на 29 юни, а Павловден - на 30 юни.

Според житието му, Свети Петър бил елементарен риболовец на име Симеон. Именно Христос му дал името Петър - означаващо камък. Когато залавят Христос, св. Петър три пъти се отхвърля от него - за което след това надълбоко съжалява.

Свети Павел пък бил велзевул, който взел участие в гоненията на християните и даже взе участие в убийството на свети Стефан.
Житието му споделя, че на път за Дамаск чул Божия глас, който го пита за какво го гони. Това изиграва значима роля, скоро той се покръства и става един от най-ревностните християни, проповядващи вярата. Св. Петър бива разпънат на 29 юни, същия ден св. Павел е посечен с меч. Двамата апостоли Петър и Павел символизират заблудата и покаянието и се считат за едни от най-ревностните почитатели на Христос.

В българския календар Петровден се предшества от Петровите пости. Те стартират след Петдесетница - близо две седмици не се хапват блажни ястия.
В националните вярвания Петър и Павел са двама братя - Петър богат и непреклонен, Павел - бедняк и обективен.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР