Петролният пазар става все по-фрагментиран. ЕС постигна съгласие за налагане

...
Петролният пазар става все по-фрагментиран. ЕС постигна съгласие за налагане
Коментари Харесай

Таванът на цените на петрола може да промени пазара

Петролният пазар става все по-фрагментиран. Европейски Съюз реализира единодушие за налагане на таван от 60 $ на барел съветския нефт. Очаква се отговорът на Москва, която се закани да не продава на страни, подкрепили тавана.
Петролният пазар се изправя пред ново предизвикателство - на 5 декември в действие влиза едно от най-важните решения от няколкото пакета наказания на Европейски Съюз против Русия - възбраната за импорт на съветски нефт по море. Тогава се чака да се задейства и таванът за цените за съветския нефт, който страните от Г-7 одобриха да наложат. Късно в петък страните от Европейски Съюз се договориха този таван да бъде 60 $ за барел.

След началото на войната на Русия в Украйна в края на февруари страните, които разчитат на импорт за енергийните си потребности, се трансфораха в съперници, които се надпреварват да си подсигурят оскъдните енергийни доставки.
Реклама Европейски Съюз контракти тавана на цените на съветския нефт
След дълги договаряния Европейският съюз се съгласи да дефинира ценови таван за съветския нефт от 60 $ за барел, като по този метод проправи пътя за по-широкообхватна договорка на Г-7. Цената е по-висока от тази, на която Русия към този момент продава по-голямата част от суровия си нефт. Това е по този начин, защото една от главните цели на мярката е да се опита да резервира съветския нефт на международните пазари, с цел да не се стигне до скок на цените. Страните от съюза съумяха да договорят и механизъм, който ще разреши преразглеждане на цената на всеки два месеца. Има и наредба, която подсигурява, че при всяко преизчисляване на горната граница тя би трябвало да остане най-малко 5% под междинните пазарни цени. " Ние в действителност понижаваме капацитета на съветската военна машина, като понижаваме бюджетните доходи от продажбата на нефт ", съобщи пред Bloomberg Анджей Садос, дипломат на Полша в Европейски Съюз. " Това е положително решение за Украйна и за Европа ".

Дипломатите се пробваха да намерят равнище, което да е задоволително задоволително за Москва, тъй че тя да продължи да продава. Ако то е над пазарната цена - както е в този момент - Русия и нейните купувачи могат да настояват, че това е част от бизнеса. Министърът на външните работи Сергей Лавров уточни в четвъртък, че равнището на ценовия таван е без значение. Рискът за петролните пазари е, че в случай че горната граница бъде избрана прекомерно ниско, Москва може да извърши опасността си за прекъсване на производството и да увеличи международните цени на петрола.

" Всеки $ е от голяма важност. Всеки $, който беше контрактуван надолу, значи почти 2 милиарда $ по-малко доходи за Русия ", споделя в изказване естонският министър председател Кая Калас. " Първоначалното предложение беше цената да бъде избрана на 65 $. Благодаря на сътрудниците, които се съгласиха да слязат на 60 $ - това значи 10 милиарда $ по-малко за Русия, с цел да финансира геноцида си против украинците ".
Около 2.4 млн. барела дневно съветски нефт ще би трябвало да намерят нов пазар отвън Европейски Съюз и страните от Г-7. Реклама
Таванът обезпечава отстъпка, позволяваща на купувачите, които се придържат към него, да получат достъп до застрахователни и транспортни услуги, които другояче биха били неразрешени от глобите на Европейски Съюз.

Тъй като Русия към този момент продава суровия си нефт с отстъпка, ограничаването е по-високо от цената на водещия вид на страната Urals, която тази седмица падна до 45.31 $ за барел в пристанището Приморск на Балтийско море, съгласно Argus Media, една от двете водещи компании за ценообразуване на пазара. В сряда цената се увеличи до 48.04 $, само че в нея не са включени транспортните разноски.

Отговорът на Москва към момента не е явен, като има закани, че страната тотално ще спре вноса за страни, които поддържат или вземат участие в тавана на цените. Според американското Министерство на финансите възможностите за това са дребни, тъй като по този метод Москва би понижила в допълнение към този момент така и така спадналия експорт. Но развиването от началото на войната вършат огромна част от специалистите несигурни в тази прогноза. Дългосрочният стопански интерес надали е стимулирал Москва, когато тя унищожи репутацията си на благонадежден снабдител на природен газ за Европа през лятото, настояват те.

" Казаха, че ще спрат доставките на газ на всеки, който не заплаща в рубли - и това се случи ", сподели пред Financial Times Мартин Ратс, основен стоков пълководец в Morgan Stanley. " Трябва да вземете поради опцията [съкращенията на износа на петрол] в действителност да се случат ", прибавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР