Петролните запаси на новата компания ще се равняват на 2.1

...
Петролните запаси на новата компания ще се равняват на 2.1
Коментари Харесай

BASF слива петролния си бизнес с конкурента DEA

Петролните ресурси на новата компания ще се равняват на 2.1 милиарда барела.

" Wintershall DEA ще господства на енергийния пазар в Европа. "
Джон Браун, изпълнителен шеф на Letter One, притежател на DEA Още по тематиката
BASF може да слее петролния си бизнес с компанията на съветския милиардер Михаил Фридман DEA

Германската компания има предпочитание да развива предпочитано произвеждане на пластмаси и химикали
28 ное 2017
Бизнесът с химикали усъвършенства представянето на BASF

Приходите и облагата на немската компания са нарастнали през третото тримесечие
26 окт 2017
BASF купува част от земеделския бизнес на Bayer за 5.9 милиарда евро

Със договорката немската компания навлиза на пазара на генно модифицирани семена
16 окт 2017
BASF купува Chemetalls за 3.2 милиарда $
19 юни 2016 Германският химически тръст BASF се споразумя да слее газовото и петролното си поделение Wintershall с конкурентната компания DEA, която е благосъстоятелност на съветския милиардер Михаил Фридман посредством капиталовата група LetterOne. По този метод се основава една от най-големите енергийни компании в Европа, написа Financial Times.

Промяна в сектора

Двете страни се договориха BASF да има 67% от акциите на новата група, а останалите ще бъдат следени от DEA. Общите доходи на Wintershall и DEA за 2016 година са били на стойност 4.5 милиарда евро, а продукцията им е надхвърляла 600 хиляди барела нефт дневно. Към момента не е оповестена цената на договорката.

Специалисти са на мнение, че сходно обединяване ще има съществено въздействие върху бранша и конкуренцията измежду европейските играчи ще се ускори. Съвместната група ще ръководи петролни и газови кладенци в Северно море, Африка и Русия, като прогнозите ѝ са да разполага с петролни ресурси, които се равняват на 2.1 милиарда барела.

През 2014 година немският химически колос се опита да купи DEA от немската RWE, само че договарянията приключиха несполучливо. Година по-късно RWE избра да продаде петролната компания на Фридман в договорка за 5.1 милиарда евро.

Очакванията на DEA

Джон Браун, шеф на LetterOne и ръководител на управителния съвет на DEA, разяснява, че посредством обединяването ще разполагат с нужния запас, с цел да подобрят финансовите си резултати и да разраснат бизнеса си. " Виждаме нова вероятност и редица благоприятни условия в нови местоположения ", съобщи Браун. Той дефинира сливането като рядка опция, от която са длъжни да се възползват.

Браун, който е и някогашен изпълнителен шеф на енергийния колос BP, е уверен, че компанията ще откри своята доминация в бранша и ще се конкурира сполучливо с съществени играчи от сектора от Италия, Франция и Испания.

Подходящ миг

Споразумението идва в доста подобаващ миг и за двете компании. От мениджмънта на BASF изясняват, че възнамеряват да се концентрират върху главния си бизнес за произвеждане на химикали и пластмаси, защото резултатите им са се влошили на годишна база. През май изпълнителният шеф на BASF Кърт Бок изясни, че това се дължи на ниските цени на петрола. Спадът на приходите на петролното звено Wintershall стартира след свалянето от власт на либийския деспот Муамар Кадафи. Петролните находища в страната бяха основни за рандеман на нефт на дивизията на BASF.

Oсвен това и DEA изпитва компликации на пазарите в Съединени американски щати и Англия поради наложените наказания на Русия след анексирането на Крим и военните дейности в Източна Украйна. Целта на групата е да се разрасне на западните пазари.

BASF и DEA ще действат като самостоятелни компании до приключването на договорката. Очакванията са това да се случи в средата на 2018 година след утвърждението на регулаторните органи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР