Петролните котировки продължават да вървят надолу, приключвайки борсовата си сесия

...
Петролните котировки продължават да вървят надолу, приключвайки борсовата си сесия
Коментари Харесай

С 50% ще падне световното потребление на суров петрол

Петролните котировки не престават да вървят надолу, приключвайки борсовата си сесия на 27 март малко под 25 щ. $ за барел за горивото вид "Брент " с доставка през май и наоколо до 21.50 $ за барел за американския лек недопечен нефт WTI. Пазарни анализатори предизвестяват за евентуален 50-процентен срив на международното ползване на черно злато на някои основни пазари вследствие на прекъсването и внезапното ограничение на бизнес интензивността в ред западни стопански системи поради разпространяване на ковид по света. Много рафинерии в световен мащаб пък се приготвят да спрат работа откакто браншът стана следващата жертва на COVID-19, а търговците са мощно разтревожени за обстановката в Съединени американски щати - най-големият международен петролен пазар.

Енергийната консултантска компания FGE предвижда, че единствено в Америка търсенето на горивото ще намалее с съвсем 5 млн. барела дневно през април, което е еквивалентно на 5% спад на световното ползване. В планетарно измерение международното търсене се чака да потъне с невижданите 20-25 млн. барела дневно - една четвърт от естественото ниво. Или, както обобщават специалисти на FGE, "все едно цяла Европа, Африка и Близкият изток са спрели да карат коли ".

По оценка на Том Клоуза - началник на звеното за разбор на международния енергиен бранш в Opis, отделение на ІHS Markit - потреблението на горивото в Съединени американски щати ще падне до нивата от началото на 70-е години на предишния век по време на администрацията на Ричард Никсън.

Наблюдаваният срив на щатския петролен пазар е внезапна смяна от последните седмици, когато потреблението на горива бе относително устойчиво макар подхванатите строги ограничения против разпространяването на COVOD-19 в страната. Просто тъй като пасажерите се пренасочваха от обществения превоз към частните си коли, купувачите караха до моловете, с цел да се заредят с артикули, а студентите се връщаха по домовете си от колежите. Последвалите все по-затягащи се рестрикции за напредвания затвориха комерсиалните обекти и опразниха автомагистралите, изключително откакто Ню Йорк се трансформира в епицентър на болестта. По сведения на дребните продавачи на горива, с които са разговаряли чиновници от Opis, размерите от продажби през последните дни са паднали сред 20% и 40% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. А бензинът вид RBOB, който се търгува на Нюйоркската борса NYME и се изпраща на пристанището в Ню Йорк, е поевтинял под 50 цента за галон (3.78 литра) при започване на седмицата.

Колапсът на търсенето и на цените основава съществени проблеми на фирмите, които преработват суровия нефт в горива. По оценка на анализатори от сектора, щатските рафинерии ще са измежду най-сериозно засегнатите, тъй като те са устроени по подобен метод, че да създават оптимално вероятните количества бензин и самолетно гориво, а сега въздушният превоз също е съвсем спрял. Затварят и пазарите, за които изнасят американците.

Появиха се известия, че на 27 март италианската рафинерия API е взела решение да затвори завода си в Анкона, който преработва по 85 хиляди барела нефт на ден. Това ще стане до няколко дни, твърди организация "Ройтерс ". Официален представител на щатска рафинерия пък чака и други произвеждащи горива заводи да прекратят активността си през идващите седмици, въпреки че те по предписание се пробват да заобикалят цялостно спиране на индустриалния развой, тъй като това е скъпо и рисковано.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР