Петролните фючърси поскъпват в понеделник с около 2% на фона

...
Петролните фючърси поскъпват в понеделник с около 2% на фона
Коментари Харесай

Скок на цените на петрола с 2%

Петролните фючърси нарастват в понеделник с към 2% на фона на ескалация на напрежението в Близкия Изток. Инвеститорите се тормозят, че задържането от страна на Иран на английски танкер през предходната седмица може да усили рисковете от нарушение на доставките на недопечен нефт през Ормузкия пролив.

Фючърсите на нефт брент с доставка през септември нарастнаха в началото към 64,03 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт с доставка през август - към 56,84 $ за барел.

Последва известно стабилизиране на цените, откакто беше обявено, че в понеделник едно от огромните либийски петролни залежи "Шарара " е възобновило на половина своя потенциал. Това петролно находище беше затворено в петък, което докара до загуба на добивите с към 290 хиляди барела дневно, разяснява БНР.

През днешната обедна европейска търговия фючърсите на петрола брент нарастват с 2,15% към 63,80 $ за барел, а фючърсите на американския лек недопечен нефт - с 1,87% към 56,67 $ за барел, откакто обаче те означиха съществени намаления през предходната седмица надлежно с 6,4% и със 7,6% вследствие на възобновени опасения за по-слабо ползване на нефт на фона на забавящия се стопански напредък в международен проект и предвид на растящото произвеждане в Съединени американски щати.

Междувременно данните от края на предходната седмица демонстрираха, че доставките на сурови нефт от Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в света, са понижен през май до 18 месечно дъно.

Това, както и ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Англия от една страна, и Иран въпреки това, докара до известно повишаване на петролните фючърси в петък и през днешната търговия.

Иранската революционна армия съобщи в петък, че е задържала в Персийския залив петролен танкер, плаващ под флага на Англия, в отговор на английския арест на ирански супертанкер по-рано този месец край крайбрежията на Гибралтар.

Този ход от страна на Техеран ускори терзанията за възможни спирания на доставките през Ормузкия пролив при устието на Персийския залив, през който пролив минават към една пета от международните доставки на нефт.

Междувременно върховен чиновник на американската администрация съобщи в петък, че Съединени американски щати ще унищожи всеки едни ирански дрон, който лети покрай техни кораби в Персийския залив. Тази опасност идва единствено ден, откакто Съединени американски щати обявиха, че към този момент са унищожили ирански безпилотен аероплан в Ормузкия проток.

Нарастващото напрежение сред Иран от една страна, и Съединени американски щати и Англия въпреки това, беше в главната на внимателното повишаване на петрола в петък и способства за днешното по-рязко възходящо придвижване.

Редица анализатори обаче не престават да ревизират в низходяща посока своите прогнози за потреблението на черното злато в световен проект.

През уикенда банката Goldman Sachs намали упованията си за растежа при търсенето на петрола през 2019-а година до 1,275 млн. барела дневно, визирайки разочароващата световна икономическа интензивност. Тази нова прогноза е към момента над осреднената за растежа на потреблението на нефт с 1,05 млн. барела в границите на актуалната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР